Ierland | Wandelen op Beara Peninsula

Route: Nr. 12 Barley Lake, wandeling uit de Rother wandelgids Ierland (2016)
Afstand: 7 km
Startpunt: Parkeerplaats bij Barley Lake (bij Glengarriff)
Eindpunt: Parkeerplaats bij Barley Lake (bij Glengarriff)

In juni 2018 doorkruisen wij de zuidelijke helft van Ierland. We zijn met onze eigen auto en tent en kamperen op kleine campings. Af en toe slapen we in een Bed & Breakfast. Met de auto en te voet genieten we van de schoonheid van het groene eiland. De komende tijd lees je hier een greep uit onze belevenissen.

Iedereen die in Ierland is geweest of er nog heen wil, kent de Ring of Kerry, de rondweg over het schiereiland Iveragh. Dit schiereiland ligt in het zuidwesten van Ierland en is niet voor niets zo bekend geworden. De natuur en de uitzichten zijn er erg mooi. Dat je dit moet delen met hordes toeristen sprak ons echter niet zo aan. Nu wil het feit dat om Iveragh heen nog een aantal schiereilanden ligt, waaronder Beara Peninsula. De wegen zijn er kleiner, de natuur is er ruiger en het aantal toeristen aanzienlijk minder. De keuze was dus al snel gemaakt om een paar dagen op Beara door te brengen.

Op het prachtige Beara schiereiland zijn een hoop wandelmogelijkheden. Zo loopt er de Beara Way, één van Ierlands mooiste langeafstandswandelingen, die het hele schiereiland rondgaat. Ook zijn er verschillende loop walks – rondwandelingen – die je op de mooiste plekjes brengen.

De Beara Way gaat het hele Beara Peninsula rond. Hier met uitzicht op Dursey Island, in het westelijke puntje.

Wij beginnen ons wandelavontuur op Beara met een rondje Barley Lake, een meertje boven het plaatsje Glengarriff. We hebben het wandelboekje van Rother meegenomen met “de mooiste kust- en begwandelingen” door heel Ierland. Het rondje Barley Lake is gecategoriseerd als een ‘tamelijk moeilijke wandeling’ die, zo waarschuwt het boekje, je zeker niet bij mist moet doen. Wij als ervaren bergwandelaars gaan de uitdaging aan.

Neem bij een wandeling uit dit boekje zeker een GPS mee

Op een zonovergoten dag – geen mist te zien of voorspeld – volgen wij de aanwijzingen in het boekje op en slaan bij Glengarriff een klein weggetje in naar Barley Lake. Aanvankelijk kunnen twee auto’s elkaar nog makkelijk passeren, maar geleidelijk wordt het weggetje smaller totdat er een grasstrook in het midden begint te groeien en de weg wel heel steil omhoog gaat. Gelukkig kan onze auto het aan en na verschillende haarspeldbochten en stukken waar je echt geen andere auto’s tegen wil komen, bereiken we de kleine parkeerplaats.

De weg naar Barley Lake wordt steeds kleiner

Het is er verlaten, rotsachtig en de vegetatie bestaat voornamelijk uit gras. De keutels verraden de aanwezigheid van schapen. We pakken onze rugzakken en beginnen aan de wandeling. De aanwijzingen in het boekje zijn redelijk summier, maar gelukkig heeft Rother ook een GPS-track beschikbaar gesteld. Zonder GPS hadden we het pad waarschijnlijk niet gevonden. Een wandelaar op de camping vertelde dat hij bij een andere route uit hetzelfde boekje meerdere malen verdwaald was. Hij had geen GPS.

Over olifantenpaadjes (of eigenlijk schapenpaadjes) lopen we gestaag omhoog en zien dan Barley Lake liggen, schitterend in de zon. Een prachtig gezicht. De wandeling maakt een ruim rondje om het meer, wat betekent dat we over en achter de omringende bergkammen lopen. Dit geeft mooie uitzichten over de hele omgeving, maar vereist wel heel wat klimwerk.

Mooie uitzichten over de omgeving

We lopen niet hoog, op zo’n 300 meter boven zeeniveau. Maar door het ruige landschap en doordat er op die hoogte geen bomen meer groeien, lijkt het alsof je hoog in de bergen wandelt. Het is een heel ander landschap dan wij afgelopen week zagen langs de westkust.

Barley Lake in een ruig landschap

Het is de afgelopen dagen droog geweest, maar op heel wat stukken lopen we over drassige grond en regelmatig zijn we blij dat we bergschoenen aan hebben. Ook kruisen we een paar beekjes die bij natter weer waarschijnlijk een stuk moeilijker over te steken zijn. Van hoger gelegen gebied worden we gade geslagen door schapen en geiten variërend van wit tot zwart. Zij lopen hier vrij rond en hebben goede alpiene vaardigheden, getuige de onmogelijke plekken waar zij te vinden zijn.

We klauteren over rotsen, overbruggen heel wat hoogtemeters, en staan regelmatig stil om het ‘pad’ weer te vinden zoals de GPS het aangeeft. Dit is niet altijd eenvoudig, we lopen dan ook heel wat meer meters dan de beschreven wandeling. We komen langs verschillende meertjes, sommige met waterlelies, en genieten van het ruige landschap en de stilte. Het lijkt alsof we in een afgelegen gebied wandelen, hoewel we maar een paar kilometer van het stadje Glengarriff verwijderd zijn. Heel bijzonder.

Waar is het pad??

Op het einde van de wandeling komen we dan toch op meer-niveau en zien achter het glinsterende heldere water de bergkammen (of eigenlijk heuvels) oprijzen waar we op en achter liepen. Majestueus steken ze af tegen de blauwe lucht. Altijd bijzonder om te bedenken dat we daar liepen, een paar uur geleden. Kortom, een schitterende wandeling voor wie van ruiger terrein houdt, het leuk vindt om met GPS de weg te vinden en niet terugdeinst voor het pittige klauterwerk.

Barley Lake in de zon

Op de parkeerplaats zien we de eerste andere wandelaars, twee Duitsers in een Ierse huurauto. Ze gaan voor het rondje om het meer. Wij adviseren ze wel op de GPS te lopen. Ze knikken wat en gaan op pad. Ik ben heel benieuwd of ze het pad hebben kunnen vinden.

Meer Ierse wandelinspiratie opdoen? Lees hier de blogpost over wandelen bij Tipperary in de Glen of Aherlow

2 gedachtes over “Ierland | Wandelen op Beara Peninsula

  1. Pingback: Ierland | Wandelen in de Glen of Aherlow – Door Suzanne

  2. Pingback: Westerborkpad etappe 12: Nunspeet – ’t Harde – Door Suzanne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s