Westerborkpad etappe 7: Amersfoort – Nijkerk

Route: Westerborkpad
Afstand: 15 km
Startpunt: Station Amersfoort
Eindpunt: Station Nijkerk

Muurhuizen in Amersfoort

Het is officieel de eerste warme dag van het jaar met temperaturen van 20 graden als wij op station Amersfoort beginnen aan onze 7e etappe van het Westerborkpad. Vanaf het station nemen we een shortcut om weer bij de route te komen op de Arnhemseweg, waar we vorige keer afgeslagen zijn naar het station. Hier volgen we de rood-witte stickers naar het centrum, waar we al snel in de winkelstraat komen.

Er zijn al heel wat mensen op de been. In zomerse kleding lopen ze door de straatjes, langs de oude panden, leuke winkeltjes en de terrasjes. Het ziet er aantrekkelijk uit en hoewel het zeker terrasweer is, lopen wij door. We zijn nog maar net op pad.

De route leidt ons langs een straatgedicht waarin Eva Kruyer – stadsdichter van Amersfoort – een ode met knipoog brengt aan de Scherbierstraat. Het is zeker niet het eerste gedicht van een stadsdichter dat we tegenkomen tijdens het Westerborkpad. Leuk al die stadspoëzie! En goede input voor mijn uitdaging Elke Maand Een Straatgedicht

Straatgedicht in Amersfoort

Het pad gaat verder langs de bekende Muurhuizen, waar de rust opvallend is in vergelijking met de winkelstraten even verderop. In de Drieringensteeg passeren we een synagoge die nog in gebruik is op deze zaterdag. Ervoor liggen enkele struikelstenen. Het valt op dat ze hier in het centrum van Amersfoort niet van koper zijn, maar in donkergrijs natuursteen zijn uitgevoerd. Wat zou de reden hier van zijn?

Synagoge aan de Drieringensteeg in Amersfoort
Struikelstenen voor de synagoge

Na een lusje door het oude centrum volgen we de route langs museum Flehite en onder de Koppelpoort door. Hier slaat het pad af en loopt langs het spoor richting station Schothorst. Treinen rijden af en aan en blinken in het felle voorjaarszonnetje. Zonnebrandcrème is geen overbodige luxe deze dag. Als we langs industrieterrein De Hoef komen, zien we oude Volkswagenbusjes en herkennen het bedrijf waar we vorig jaar een eend (de auto) hebben gehuurd als cadeau voor mijn ouders’ huwelijksdag. Het was toen ook dit zelfde schitterende weer.

Vintage auto’s en busjes langs het spoor naar Station Amersfoort Vathorst

In de schaduw van de Ikea gaan we onder de A1 door en volgen verder het spoor. Via Hooglanderveen komen we uiteindelijk bij station Vathorst. Het voelt vreemd om hier te lopen. Ik ben hier vaak langs gereden in de trein, maar nooit eerder liep ik op het fietspad dat ik elke ochtend zag. Een verandering van perspectief.

Amersfoort vanuit een ander perspectief

Na Vathorst laten we de stad achter ons en volgen het spoor door de polder richting Nijkerk. We lopen over een fietsstraat waar de auto te gast is. Aanvankelijk zien we geen fietsers totdat er een horde wielrenners nadert. Zij hebben net een stel op een tandem ingehaald. Met de wind pal tegen krijgt de man voorop de tandem met veel pijn en moeite de trappers rond. Zijn vrouw achterop merkt er niet veel van, zij is druk in gesprek aan de telefoon.

Via buitenwijken van Nijkerk gaan we langzaam richting centrum. Met een omtrekkende beweging langs de rand van Nijkerk lopen we dan toch de plaats in. In het centrum zien we de toren van de Grote- of St. Catharinakerk als duidelijk oriëntatiepunt. Vlak voor het station wijken we af van de route voor een terrasje. Nu wel, 15 kilometer vanaf het terrasrijke begin van onze etappe. Het is nog steeds volop terrasjesweer.

De Grote- of St. Catharinakerk in Nijkerk

Benieuwd naar de andere etappes van het Westerborkpad? Hier vind je de verhalen over de etappes tot nu toe.

6 gedachtes over “Westerborkpad etappe 7: Amersfoort – Nijkerk

    1. Ja, was voornamelijk asfalt na het oude centrum van Amersfoort. Maar we lopen richting Veluwe, dus vanaf nu wordt het weer beter.

      Loopt het langs je huis? Ook toevallig! Het pad wordt aangeduid met roodwitte stickers met een gestileerd prikkeldraadje. Misschien dat je ze wel ergens ziet?

  1. Pingback: Westerborkpad etappe 8: Nijkerk – Putten – Door Suzanne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s