Westerborkpad etappe 4: Bussum – Hilversum

Route: Westerborkpad
Afstand: 13 km
Startpunt: Station Naarden-Bussum
Eindpunt: Station Hilversum

De Bussumerheide in februari

Op een zonnige winterdag met een vleugje voorjaar stappen we uit de trein op station Naarden-Bussum. Drie weken geleden stonden we hier ook, aan het einde van een lange etappe door veel natuur en geschiedenis. Vandaag wacht ons een kortere etappe die voornamelijk door stedelijk gebied voert.

Het Brediuskwartier in Bussum

Voor het station pakken we de route weer op en lopen via een synagoge al snel door een brede laan met aan weerszijden grote vrijstaande huizen uit de eerste decennia van de 20e eeuw. De route maakt een lus door dit Brediuskwartier, zodat de Westerborkpadwandelaars ook langs de Joodse begraafplaats lopen. Het is wederom zaterdag en dus laten we de begraafplaats voor wat het is. Door de lus passeren we tweemaal het grote park dat middenin het Brediuskwartier ligt. Het Bilderdijkpark aan de ene kant gaat naadloos over in Het Mouwtje dat we na enkel kilometers passeren. De ideale plek voor hondenuitlaters en hardlopers.

Het Bilderdijkpark in Bussum

Na het park lopen we het centrum van Bussum in. Langs opvallend veel wijnhuizen komen we uiteindelijk in de Brinklaan. Hier kan ik wederom een straatgedicht toevoegen aan mijn verzameling. Op een witte muur aan het einde van een parkeerplaats springt het gedicht ‘Waterlelie’ van Frederik van Eeden in het oog. Wie weet komt het een dezer maanden nog terug op deze blog.

Frederik van Eeden in Bussum

We hebben er inmiddels vijf kilometer op zitten en hebben wel trek in een cappuccino. Aan de Laarderweg, net buiten het centrum, stappen we een koffietentje binnen. Op de vraag of de eigenaar ook wat bij de koffie heeft, somt hij een hele lijst op om te eindigen met Braziliaanse maiscake, zijn persoonlijke favoriet. Uiteraard kiezen we voor deze ons onbekende lekkernij. Het houdt het midden tussen cake en pudding en smaakt heerlijk. De Braziliaanse bakster zit twee tafeltjes verderop en neemt glimlachend de complimenten in ontvangst.

Na de koffie wordt het tijd voor het natuur-deel van deze etappe. We lopen de Laarderweg helemaal uit en komen uit op de Bussumerheide. Met achter ons de bebouwing van Bussum, rechts in de verte een grote zendmast van Hilversum en links de hoogbouw van Laren volgen we de rood-witte bewegwijzering van het Westerborkpad. We zijn niet de enige wandelaars, maar ik kan me voorstellen dat het op een zonnige zondagmiddag een stuk drukker is. Met het zonnetje erbij ligt het heideveld er prachtig bij.

Na een fietspad gaat de Bussumerheide over in de Westerheide. Na een kilometer komt de bebouwing van Hilversum alweer in zicht. Eenmaal door de straten van Hilversum lopend gaat het vlot. En voor we het weten zien we station Hilversum-Mediapark liggen. Aan de andere kant van het spoor ligt het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid dat gevestigd is in het bekende opvallend kleurige gebouw. Het is niet ver meer naar ons eindpunt en dus besluiten we een omweggetje te maken en het museum te bezoeken. We trekken er een uurtje voor uit, maar er is zoveel te zien en te ervaren dat je er wel een hele dag voor uit kan trekken. Een aanrader, zeker met kinderen!

Nederlands Instituut voor Beeld en geluid in Hilversum

De laatste kilometers naar het station lopen we langs het spoor. Het is een drukte van belang op deze zonnige zaterdagmiddag. Fietsers, auto’s, veel kinderwagens. De zon trekt. Nog even en de eerste terrasjes zullen weer verschijnen. Ik krijg er nu al zin in. Wellicht tijdens de volgende etappe, die ons naar Baarn voert.

Benieuwd naar de andere etappes van het Westerborkpad? Hier vind je de verhalen over de etappes tot nu toe.

Een gedachte over “Westerborkpad etappe 4: Bussum – Hilversum

  1. Pingback: Westerborkpad etappe 5: Hilversum – Baarn – Door Suzanne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s