Elke maand een straatgedicht

Je bent ze vast wel eens tegengekomen, gedichten op straat. Soms is een graffitikunstenaar zich te buiten gegaan of zijn stoepkrijtcollega. Maar steden en dorpen brengen zelf ook steeds vaker gedichten aan op muren, ramen of op de stoep. Leiden bijvoorbeeld herbergt veel gedichten, in allerlei talen. Als je door de binnenstad loopt, kun je ze bijna niet missen. Elke gedicht weer in een andere lay-out.

Als ik door een plaats wandel, let ik er steeds meer op. Ik kijk bewust om me heen of er ergens een uiting van poëzie te bespeuren is. En regelmatig word ik niet teleurgesteld. Het aanbod van dichters is divers, de lengte van het gedicht, de lay-out, de ondergrond. In grote steden, maar ook kleine dorpen kun je zomaar straatgedichten tegenkomen. Zelfs stations herbergen poëzie.

Op Instagram ben ik een verzameling begonnen van straatpoëzie. En ik ben niet de enige, getuige de keren dat hashtags als #streetpoetry en #straatpoëzie gebruikt worden. Over de hele wereld dient de straat als poëziepapier. In 2018 wil ik iets langer stilstaan bij het straatgedicht. Elke maand licht ik er een gedicht uit, reeds verzameld of net tegengekomen. Wie is de dichter, waarom dit gedicht en waarom op deze plek?

2018 wordt het jaar van Elke Maand een Straatgedicht (#EMES2018). De straatgedichten zijn hier terug te vinden. Welk straatgedicht is jou opgevallen?

22 gedachtes over “Elke maand een straatgedicht

   1. ik zag er ooit eens een hele mooie in Middelburg. En uiteraard ook in Vlaanderen, Brugge bijvoorbeeld! Ik maak er ook steeds foto’s van (tenzij het me écht niet aanspreekt)

 1. Hinke

  Laatst bij OranjeWoud gewandeld, kwamen daar diverse gedichten tegen, in het Fries, maar met Q-scanner ook Nederlandse vertaling beschikbaar + uitleg over de achtergrond van het gedicht/ dichter. (http://www.slahheerenveen.nl/index.php/fedde-schurer)
  https://www.ngoudenplak.nl/cultuur/het-poezijpaad-oranjewald-ofwel-dichterspad.
  Wij hebben een iets andere route gelopen, maar deze kon ik niet meer terugvinden.

  Vind je vast leuk! Misschien leuk gezamenlijk uitstapje…

  1. Zeker een leuk idee voor een gezamenlijk uitstapje! Dank voor de tip. Ik kan me herinneren dat eerdere ‘elke maand een-‘ uitdagingen ook leuke gezamenlijke uitstapjes hebben opgeleverd :-).

 2. Stien den Braber

  Leuk idee!. Als ik iets tegenkom zal ik je zeker tippen. In de stationshal van Utrecht Centraal staat bijv. een gedicht. Maar dat valt misschien niet onder de straat?

 3. Pingback: Westerborkpad etappe 2: Amsterdam Muiderpoort – Weesp – Door Suzanne

 4. Pingback: Westerborkpad etappe 7: Amersfoort – Nijkerk – Door Suzanne

 5. Pingback: Elke maand een straatgedicht | Terugblik – Door Suzanne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s