Jacobspad etappe 8: Elp – Terhorst

Route: Jacobspad Uithuizen – Hasselt
Afstand: 18 km
Startpunt: Elp, parkeerplaats langs de weg, net buiten het dorp
Eindpunt: Terhorst, parkeerplaats buiten het dorp aan het Koninginnepad

Het Linthorst-Homankanaal tussen Makkum en Terhorst

De voorspellingen leken zo goed aan het begin van de week. Die zondag zou de mooiste dag van het weekend worden. Helaas bleken de Drentse weergoden hier een andere opvatting over te hebben. Als we in Elp de tweede auto parkeren (de eerste hebben we op het eindpunt van onze wandeling neergezet) op de plek waar we vorige keer zijn geëindigd, regent het gemoedelijk. Geen probleem. We zijn alle drie gehuld in een waterdichte wandeljas en laten ons door een beetje regen niet ontmoedigen. Met hoezen over onze rugzakken vangen we deze achtste etappe aan.

Het eerste deel gaat over de lange Zwiggelterweg die aan weerszijden omzoomd wordt door bomen. Het dichte overhangende bladerdek maakt dat we niet de volle laag krijgen. We komen bij het Oranjekanaal en slaan een zandpad in dat langs het kanaal loopt. Plassen ontwijkend wandelen we verder. Vorige keer reden we langs dit kanaal op weg naar de juli-etappe. Een mooie kano-plek leek het ons toen. Als we een speciaal voor kano’s aangelegde opstapplaats zien, concluderen we dat we het goed ingeschat hadden.

Als Westerbork nadert, gaat de route een bos in. Althans dat is wat het boekje en de GPS zeggen. De bordjes die wij zien wijzen rechtdoor. Enkel de fietsvariant van het Jacobspad lijkt hier bewegwijzerd. Blij om onder de bomen te lopen – het regent inmiddels stevig – doorkruisen we het gebied. Modderige paden, niet altijd degene die de GPS aangeeft, brengen ons uiteindelijk in het dorp Westerbork.

Na even stilgestaan te hebben bij een oorlogsmonument, komen we in de hoofdstraat terecht die vol staat met kraampjes in verschillende stadia van opbouw. Het is de dag van het Keienfestival en je ziet de kraamhouders heel hard hopen op wat beter weer. Wij hopen met hen mee, want op dat moment maakt de hoofdstraat een verlaten indruk. Als we bij de Stefanuskerk aan de cappuccino zitten, horen we van de serveerster dat het festival pas ‘s middags begint.

Het Keienfestival in Westerbork

Als we Westerbork verlaten, schijnt zowaar de zon. De standhouders zullen opgelucht zijn. We wandelen onder de N381 door en komen uit bij een bloeiend heideveld. De eerste die in bloei staat sinds we het Jacobspad begonnen in januari. De paarse zee ziet er prachtig uit, maar is ook een eerste teken van de naderende herfst. De paddenstoelen langs de weg versterken dat beeld. Om maar niet te spreken over de regenbuien. De wandelaar met rode regenlaarzen die we tegenkomen, is goed uitgerust voor het komende seizoen.

De heide staat in bloei!

Na het Holtherzand slaan we een zandpad in en lopen een tijdje in het spoor van wat we denken dat een hert is geweest. In het zand zien we de hoefafdrukken in een lange lijn voor ons uit lopen totdat ze afbuigen, het weiland in. In de verte doemt de Domo-fabriek op. Een van mijn mede-wandelaars vergeet hierdoor vrijwel meteen het hert en kan alleen nog maar denken aan de zingende gekleurde koeien uit de reclame. Tot aan de lunch hoor ik af en toe naast me “Boe boe bla bla, we maken domo-vla!”.

Is het een hert geweest?

Na een lunch in de zon met uitzicht op maisvelden, blijft ook het laatste stuk tot aan de auto de zon uitbundig schijnen. De omgeving krijgt hierdoor welhaast een ansichtkaartuiterlijk. De felgroene weilanden, de blauwe lucht met donkere wolken, het Linthorst-Homankanaal met eendenkroos, de huifkar die ons passeert. Ja, je hoeft niet ver weg te gaan om mooie landschappen te zien.

Indrukwekkende luchten met huifkarren

Toch nog verrassend snel zijn we weer terug bij de eerste auto die we die ochtend bij Terhorst geparkeerd hebben. Toen verzamelden zich er fanatieke bootcampers, nu staat er een klein campertje en gebruiken wandelaars en fietsers de parkeerplaats in het bos als startpunt van een mooie tocht in de omgeving.

Volgende keer gaat de route over het Dwingelder Veld. Ik heb er veel over gehoord, maar ben er nooit geweest. De verwachtingen zijn hooggespannen!

Benieuwd naar de andere etappes van het Jacobspad Uithuizen – Hasselt? Hier vind je de verhalen over de etappes tot nu toe.

7 gedachtes over “Jacobspad etappe 8: Elp – Terhorst

  1. Stien den Braber

    He? Jij fietste toch door Denemarken? Ben je alweer terug? Ik heb blijkbaar iets gemist. Maar Nederland is idd ook mooi, vooral nu de heide bloeit.

  2. Pingback: De Wandelen-Tag – Door Suzanne

  3. Pingback: Jacobspad etappe 9: Terhorst – Dwingelderveld – Door Suzanne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s