Waar ik mijn boekeninspiratie vandaan haal

Magie in de bibliotheek

In 2017 heb ik mezelf uitgedaagd om 130 boeken te gaan lezen. Het lijkt veel, maar is in werkelijkheid prima te doen. De tijd die ik naar en van mijn werk doorbreng in treinen en bussen breng ik veelal lezend door. Elke week gaan er wel een paar boeken doorheen. Het zijn meestal boeken die op mijn nog-te-lezen (NTL) lijst staan. Soms ook niet. Ik streef ernaar om een variëteit aan titels te lezen. Nieuw, maar ook oud, Nederlands, maar ook uit andere taalgebieden en landen. Maar hoe kom ik aan de titels die mijn NTL-lijst langer en langer maken?

Ik heb voor mezelf eens op een rijtje gezet waar ik mijn boekeninspiratie vandaan haal. Het rijtje blijkt verrassend langer dan verwacht.

Boekensites en boekbloggers

Allereerst is daar Goodreads. Deze internationale boekencommunity verenigt boekenliefhebbers van over de hele wereld. Je kunt lezers volgen of vrienden worden. Ook auteurs hebben hier hun eigen plek. Vrijwel alle boeken die ik lees zijn op deze boekensite terug te vinden. En anders kun je ze altijd zelf toevoegen. Mede-lezers plaatsen hier hun gelezen en nog te lezen titels op, beoordelen de boeken met sterren, schrijven recensies en wisselen in groepen informatie uit. Ik ben hier vrijwel elke dag te vinden en haal hier mijn meeste titels vandaan. Klein nadeel is dat ik nu ook veel Engelse boeken op mijn lijst heb staan, die in Nederlandse bibliotheken en boekhandels helemaal niet te vinden zijn. Toch maar eens een tripje plannen naar een Engelse stad om hele dagen in boekwinkels te sneupen…

Op Goodreads vind ik ook boekbloggers terug die ik al dan niet volg. Via een link kom ik bij hun recensies terecht en vaak ook weer bij andere artikelen en tips. Voor Nederlandse (zoals Lalagé), maar ook Engelstalige blogs (zoals Bookish Beck) is Goodreads een goed vertrekpunt. De boekbloggers zelf zijn meestal wel weer te volgen via social media als Twitter, Instagram of Facebook, waardoor je via meerdere kanalen op de hoogte kunt blijven.

Uiteraard volg ik nog veel meer boekbloggers die al dan niet regelmatig verslag doen van hun leeservaringen. Zo schrijven Jannie Trouwborst en Istvan Kops  voornamelijk over Nederlandstalige literatuur, heeft Literasa een voorkeur voor Frans(talig)e boeken en verschijnen er op de blog van Alex Hoogendoorn  regelmatig recensies en interviews, waaronder stukken die hij voor de Boekenkrant schreef. Dit is slechts een greep uit de enorme hoeveelheid boekbloggers die Nederland en België rijk is.

Ook Schwob is een fijne bron voor boekentips. Deze site is gericht op klassiekers die opnieuw worden uitgegeven. Elk jaar komt er een hele reeks aan nieuwe titels bij. Ook organiseert de organisatie leesclubs. De lijst met mij veelal onbekende boeken heeft me al mooie titels opgeleverd.

Literaire prijzen

Longlists en shortlists van literaire prijzen leveren ook een groot aantal onbekende titels en auteurs op, waarbij er altijd wel een paar aanraders zitten. Zo houd ik in ieder geval de Libris Literatuurprijs in de gaten en probeer elk jaar toch wel 10 titels te lezen van de huidige maar ook voorafgaande jaren.

Vorig jaar ontdekte ik de Europese Literatuurprijs. In het Nederlands vertaalde boeken uit een groot aantal Europese landen passeren hier de revue. De meeste titels zijn nieuw voor mij. Kortom, een bron van inspiratie. En gelukkig bestaat de prijs al sinds 2009, dus ik heb wat boeken om uit te putten. Titels uit bijvoorbeeld Estland of Finland kom ik buiten deze prijs om niet zo snel tegen.

Op Engelstalig gebied volg ik de Man Booker Prize en de Baileys Women’s Prize for fiction. Het levert interessante titels op van vaak onbekende boeken. Helaas duurt het meestal nog wel een tijdje voordat deze titels in de bibliotheek te krijgen zijn. Boekhandels hebben regelmatig wel de shortlist (vaak in vertaling) in hun assortiment.

Boekhandels en bibliotheken

Het e-bookaanbod van de bibliotheek groeit gestaag. Je zet de boeken vrij eenvoudig op de e-reader, iPad of telefoon en je hoeft er de deur niet voor uit. Fysieke boeken echter blijven een sterke aantrekkingskracht uitoefenen. De meeste titels haal ik dan ook persoonlijk uit de bibliotheek. Ik vind het helemaal niet erg om een uurtje door te brengen te midden van de boeken. De tafel met nieuwe boeken is standaard mijn eerste stop. Titels die ik bewust maar ook onbewust voorbij heb zien komen in de krant en op sites, neem ik mee. Ook ontdek ik er met enige regelmaat nieuwe titels. Ook de thematafels en de kasten zelf vereer ik regelmatig met een bezoekje.

Boekhandels probeer ik zoveel mogelijk te vermijden, maar af en toe kan ik de verleiding niet weerstaan. Zo kocht ik ooit heel wat delen van het verzamelde werk van Louis Couperus bij De Slegte. Ook bijzondere boekwinkels, zoals The American Book Center in Amsterdam en Den Haag, kan ik eigenlijk niet links laten liggen. Vaak kom ik dan niet met lege handen thuis. Tja, die Engelstalige boeken die niet in de bibliotheek te krijgen zijn, hè!

Kranten en brochures

Af en toe haal ik wel eens boektitels uit de NRC Boeken of uit de brochures met binnenkort te verschijnen boeken van een uitgeverij. Recensies met meerdere ballen plus een aansprekend verhaal doen boeken op mijn NTL-lijst belanden. Ook aantrekkelijke covers in brochures die je tegemoet glimmen vanaf de verschillende pagina’s zijn redelijk onweerstaanbaar.

Tips van personen

Tenslotte krijg ik nog wel eens boekentips van een vriendin, collega of familielid. Via de app van Goodreads op mijn telefoon kan ik ze dan vrijwel meteen op mijn NTL-lijst zetten. Ooit kreeg ik bij een bushalte een boekentip van een volslagen onbekende. Het betrof een boek uit de jaren 50 waar zij helemaal enthousiast over was. De plaatselijke bibliotheek had het boek in huis en als student Nederlands las ik de week daarna een Engelstalig boek over het leven van een Tibetaanse monnik. Het was een boek waar ik anders nooit mee in aanraking was gekomen. En het enthousiasme van de boekentipster was geheel terecht.

Nu ik mijn inspiratiebronnen zo op een rijtje zie staan, verbaas ik me erover hoe gevarieerd de bronnen zijn. En dit overzicht is zeker niet uitputtend, enkel persoonlijk. Eigenlijk kun je boekeninspiratie overal opdoen. Zelfs bij een bushalte.

Waar halen jullie je boekeninspiratie vandaan?

 

 

19 gedachtes over “Waar ik mijn boekeninspiratie vandaan haal

 1. jannietr

  Dank je wel voor je uitgebreide overzicht en het plaatsen van de link! Het zijn wel heel wat bronnen die je raadpleegt. En wat lees je veel! Maar ik mis er een: De Leesclub van Alles ( https://deleesclubvanalles.nl/ ). Ik denk dat dat ook een mooie bron voor je kan zijn. Overigens staan de recensies van Istvan en mij daar ook op. Ik ga toch eens kijken op Goodreads. Hebban was niets voor mij.

 2. Bedankt voor de vermelding van mijn blog 🙂 Ik doe ook nog veel inspiratie op via YouTube (Vlogboek literatuur, Books and quils, Rose Reads, La Grande Librairie…). Verder probeer ik soms uit te vissen welke boekentips mijn favoriete auteurs geven in interviews.

 3. Stien den Braber

  Hallo Suzanne, ik niet niet zo’n veellezer. Vorig jaar probeerde ik #boekperweek. En dat is toen wel gelukt. Maar dit jaar zit ik op ongeveer een boek per 2 weken. Voor mij ook niet slecht.Mijn treinreis vind ik te kort voor een boek, meestal lees ik en stuk van de krant.
  Ik haal mijn ideeën voor boeken ook uit de krantenrecensies, van jouw blog of Lalage of Tzum. Een vriendin die in een leesgroep zit tipt me wel eens en soms via een vriend. En soms loop ik ergens gewoon tegenaan. Ik zie hier al weer zoveel bronnen genoemd, die ik ook nog kan raadplegen. Maar straks lees ik meer over boeken dan de boeken zelf. En dat wil ik toch voorkomen. Fijne leeszomer!

 4. Wat knap dat je zoveel boeken leest! Ik kan dit enkel tijdens mijn vakantie. Gelukkig heb ik veel vakantie. Bij de keuze van boeken laat ik mij leiden door het toeval. Zo liep ik gisteren in de prachtige boekhandel ‘de Drukkery’ in Middelburg en vond daar al snel een boek dat me beviel (op het eerste zicht…). Verder bekijk ik de boekbesprekingen in de krant. Wat me aanspreekt, koop ik – e-book of gewoon boek. Soms koopt mijn echtgenoot een boek voor mij waarvan hij denkt dat het mij zal bevallen. Hijzelf is een echte boekenverslinder en raadt me vaak de boeken aan. Hij is dan ook met pensioen.

 5. Pingback: Boek met adempauzes – Door Suzanne

 6. Leuk om mijn naam hier tegen te komen. Zoals Jannie terecht heeft aangegeven ben ik (voornamelijk) actief op De leesclub van alles. Ik heb ook een persoonlijk blog (Dutch Literature Junkie), maar daar besteed ik eigenlijk te weinig aandacht aan. Ik denk ook omdat ik het veel werk vind om een eigen blog te onderhouden. Ik besteed inderdaad vooral aandacht aan Nederlandstalige literatuur en dan met name aan jonge Nederlandse schrijvers (grofweg vanaf 1975).

 7. Al drie jaar – sinds de burn-/bore-out – loopt het lezen van romans niet zo lekker. Als ik het toch doe, is dat om uiteenlopende redenen. Vaak vanuit recensies of aanbevelingen op andere blogs.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s