Jacobspad etappe 5: Foxwolde – Vries

Route: Jacobspad Uithuizen – Hasselt
Afstand: 24 km
Startpunt: Peize carpoolplaats N372
Eindpunt: Vries, parkeerplaats aan de Brink

Een idyllisch plekje onderweg bij het Noordscheveld

Op een doordeweekse dag in mei starten we gedrieën aan de vijfde etappe van het Jacobspad. Het belooft een lange en mooie route te worden als we het boekje mogen geloven. We passen het twee-auto-principe toe en parkeren de ene auto in Vries en de andere op de carpoolplaats bij Peize waar we in april geëindigd waren. Het is bewolkt en fris als we de Lieverseweg opstappen.

De etappe begint met een lange klinkerweg

Het is een lange weg en vooral tijdens het eerste stuk passeren er veel auto’s. De weg voert ons door Altena en Lieveren. Stille plaatsjes waar ik nog nooit van gehoord had. Na Lieveren wordt de weg rustiger en leidt de route ons ook zelfs even van de hoofdweg af over een zandweg en langs een riviertje. Kleine bruggetjes lokken de wandelaar verder het bos in maar de routebordjes wijzen weer richting de hoofdweg.

Niet alleen het Jacobspad volgt deze route

Als we over de klinkerweg Langelo naderen valt ons een aankondiging voor glasvezel op die ook in Altena en Lieveren prominent aan het begin van het dorp geplaatst was. Een grote provinciebrede campagne moet de inwoners verleiden om te kiezen voor deze snelle dataverbinding. Elk dorp heeft zijn eigen leus meegekregen: Altena – AltenaTief; Lieveren – Liever glasvezel; Langelo – LangelOnline. Ik ben benieuwd wat deze campagne oplevert.

Na Langelo wachten ons de Langloër Duinen, een natuurgebied dat ik niet kende. Over zandpaden lopen we door bossen en langs akkers. De verwachte duinen blijven in eerste instantie uit. Pas als we Norg naderen wordt het gebied wat heuvelachtiger. De wandelaar heeft hier keus uit allerhande wandelingen, afgaande op het grote aantal verschillende wandelbordjes.

Op een hondenuitlater na komen we echter weinig mensen tegen. Totdat we in de verte een groepje zien zitten dat onmiskenbaar geïdentificeerd kan worden als wandelaars. De drie al wat oudere echtparen gaan gekleed in felgekleurde jassen, wandelbroeken, bergschoenen en rugzakken. Onopvallend kijk ik of zij ook een Jacobspadrouteboekje bij zich hebben. Tot nu toe hebben we nog geen andere pelgrims ontmoet. De langeafstandswandelaars blijken echter het Drenthepad te lopen. Dit streekpad volgt hier dezelfde weg als het Jacobspad.

We komen veel akkers tegen: welk gewas groeit hier?

Vlak voor Norg gaan we aan de kant voor twee fietsers die ons met een enthousiast “hallo wandelaars!” begroeten. Nog geen minuut later passeren dezelfde fietsers weer. “Nog geen twee minuten van de camping en nu al verkeerd gereden” verklaart de lachende vrouw met zachte ‘g’. Wij wensen ze succes en komen niet veel later langs de camping, mooi gelegen in het bos.

In Norg hebben we er 13 kilometer op zitten en is het tijd voor een cappuccino. Het is nog geen terrasweer maar binnen is het ook prima toeven. Norg met de boerderijtjes met rieten daken, de brink en de oude Margarethakerk doet authentiek aan. Op deze woensdag in mei ligt het er vredig bij. Ik kan me goed voorstellen dat deze plaats rust- en natuurzoekende toeristen trekt.

Als we de koffie op hebben en aanstalten maken om weer verder te gaan zien we zes oudere wandelaars in felgekleurde jassen op het terras neerstrijken. We concluderen dat het Drenthepad dus ook door Norg loopt. Toch maar eens uitzoeken waar die route nog meer langsloopt. Drenthe bevalt tot nu toe goed.

Vanaf de brink lopen we al snel het dorp weer uit. Over een verlaten fietspad gaan we richting bos. Het zonnetje is inmiddels doorgebroken en maakt van het groene gras, de gele paardenbloemen en de blauwe lucht een mooi plaatje. Over zand- en bospaden lopen we richting het Noordscheveld. Een voor mij bekende naam maar toch nog nooit geweest.

Als de zon doorkomt lijkt alles mooier

Vlak ervoor kruisen we het Oostervoortse Diep dat we bij Lieveren ook al tegenkwamen. Een strategisch geplaatst bankje lonkt de wandelaar die spijt heeft dat hij geen boek of picknickmand mee heeft genomen. Uitkijkend over het riviertje, de uitgestrekte velden en de bosrand kun je hier heel wat uurtjes doorbrengen. Wat een idyllisch plekje. Als ik in Norg woonde, wist ik het wel!

Oostervoortse Diep

We weten ons uiteindelijk los te rukken van dit plekje en lopen verder langs het Noordscheveld. Heide en grashalmen tot zover het oog strekt. De route loopt volgens het boekje langs de rand van het veld, maar waar we naar rechts zouden moeten afslaan, stuiten we op een hek. Het is duidelijk niet de bedoeling dat je hier langs gaat. De kaart laat nog een paar paden zien en met enige omwegen komen we weer op de route.

Even een pauze bij het Noordscheveld

We laten het Noordscheveld achter ons en lopen over een lang zandpad richting Vries. Het is inmiddels niet alleen zonnig maar ook warm. Met de jassen in de rugzak overbruggen we de laatste kilometers. Vliegen zoemen om ons heen, vlinders fladderen van bloem naar bloem. Het is duidelijk lente. Op de brink in Vries – met oude kerk en bomen ook een mooi plaatje – sluiten we deze etappe af met een ijsje. De eerste tijdens het Jacobspad. Op naar meer Drentse ijsjes!

Benieuwd naar de andere etappes van het Jacobspad Uithuizen – Hasselt? Hier vind je de verhalen over de etappes tot nu toe.

3 gedachtes over “Jacobspad etappe 5: Foxwolde – Vries

  1. Pingback: Jacobspad etappe 6: Vries – Rolde – Door Suzanne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s