Jacobspad etappe 2: Zeerijp – Ten Boer

Route: Jacobspad Uithuizen – Hasselt
Afstand: 18 km
Startpunt: Parkeerplaats Sportpark Bosweg Loppersum
Eindpunt: Centrum Ten Boer

Het kerkje van Eenum staat op een wierde
Het kerkje van Eenum op een wierde

Een maand geleden liepen we van Uithuizen tot voorbij Zeerijp. In hetzelfde gezelschap als die eerste etappe wandelen we vandaag vanuit Loppersum (waar we de auto parkeren) naar het punt waar we toen de route hebben verlaten. De temperatuur is aanmerkelijk hoger dan in januari en het zonnetje schijnt volop. Goede ingrediënten voor een fikse wandeling.

We hebben nog geen 500 meter gelopen als – net buiten Loppersum – ons een bord van de NAM opvalt, dat op een hek is bevestigd. We bevinden ons hier in aardbevingsgebied en het huis dat schuilgaat achter het hek lijkt onbewoonbaar verklaard. Op het bord staat een meldingsnummer, maar ook worden er ‘Roemeense bouwvakkers’ en ‘2e hands stacaravans’ gevraagd. Waarom het nu per se Roemeense bouwvakkers moeten zijn en of zij in die tweedehands stacaravans moeten gaan wonen, blijft ons een raadsel.

Jacobspad Uithuizen - Hasselt
Het eerste plaatsje dat we aandoen is Eenum, een klein dorpje van ruim 100 inwoners en uiteraard een kerk. Deze ligt op een wierde (een kunstmatige heuvel, opgeworpen om bij hoogwater een droge plek te hebben) en vormt hierdoor een opvallend punt. Het kerkje uit de 12e eeuw is de oudste bakstenen kerk van de provincie Groningen en een geliefde trouwlocatie. Dat geloven we graag als we via een klein paadje naar de wierde toelopen. De kerk wordt weerspiegeld in de plaatselijke ijsbaan, die er voor ligt. Een mooi gezicht.

Jacobspad Uithuizen - Hasselt

Via Kosters Toen (letterlijk: de tuin van de koster) lopen we het plaatsje weer uit en we wandelen al snel door Wirdum waar een bordje de weg wijst naar een paardenmelkerij. Geen gebruikelijk zuivelproduct en we vragen ons af of dat nu goed verkoopt, paardenmelk. Ik zie het in ieder geval niet bij de Albert Heijn in de schappen liggen. Misschien hadden we toch een liter mee moeten nemen, voor bij de lunch.

Jacobspad Uithuizen - Hasselt
We steken het Damsterdiep over en houden het water aan onze rechterhand. Zo wandelen we naar Garrelsweer en buigen af naar natuurgebied Hoeksmeer waar een gemaal en de poldermolen Meervogel al vanaf een afstand zichtbaar zijn. De molen blijkt een picknicktafel te hebben en we besluiten onze lunch hier te nuttigen, met uitzicht op de vele ganzen in het natuurgebied.

Jacobspad Uithuizen - Hasselt
Tot nu toe zijn we al meerdere wielrenners en fietsers tegengekomen. Veel meer dan tijdens onze eerste etappe. Die maand verschil merk je goed. Opvallend is dat elke fietser ons groet, of ze nu uit tegengestelde richting komen of ons achterop. De charme van het Groningse platteland.

Na de lunch lopen we richting Wittewierum, een dorp dat de lezers van Emo’s reis niet onbekend in de oren zal klinken. Abt Emo stichtte hier in het begin van de 13e eeuw een klooster met de naam Bloemhof. Hij kreeg echter een conflict met de bisschop van Münster over de eigendom van de kerk bij het nieuwe klooster. Hij besloot naar Rome te lopen om deze kwestie voor te leggen aan de paus. Dick E.H. de Boer beschrijft in zijn boek (2011) de reis die Emo aflegt.

Van het klooster, dat samen met een nabijgelegen klooster ruim 1000 monniken en nonnen huisvestten is niets meer over. Op de fundamenten van de oude kloosterkerk is de huidige kerk uit 1863 gebouwd. Omgeven door schots en scheef staande oude grafstenen, doet het geheel verlaten aan. Onvoorstelbaar dat dit gehucht met misschien een handjevol inwoners zo’n rijke geschiedenis heeft.

Jacobspad Uithuizen - Hasselt
We verlaten Wittewierum en de Kollerijweg voert ons naar Woltersum. Via de Bijbelgang en het Kerkpad komen we, uiteraard, langs de kerk. We lopen al snel het dorpje weer uit om aan onze laatste kilometers te beginnen richting Ten Boer.

Niet heel veel later komen bekende klanken ons tegemoet. Meat Loaf hadden we hier niet direct verwacht, maar Paradise by the dashboard light klinkt luider en luider. De muziek komt uit een schuur met de naam ‘Asshole garage’. Op de oprit staan drie potige mannen in stoere leren jacks. Motorrijders, concluderen we gelijk, als we hun uiterlijk zien. Ook de motoren ondersteunen die denkrichting. Op de achterkant van een van de jacks staat echter iets compleet anders: ‘Klus- en voegbedrijf MoWi Woltersum’. Ook op het bord in de tuin staat deze bedrijfsnaam.

Motorclub en klusbedrijf ineen? Het doet op de een of andere manier toch wat af aan de stoerheid. Ik overweeg nog om de mannen te vragen naar deze ongebruikelijke combinatie en of ze wellicht op de foto willen (leuk voor bij deze blogpost). Maar iets weerhoudt mij en ik loop toch door.

Met Ten Boer in zicht kijken we terug en concluderen dat het Groningse land met een zonnetje ook wel erg mooi is. Daarnaast staan er in het landschap niet alleen veel kerken (zoals bij de eerste etappe) maar ook veel molens. Met de kleine kerkpaden die we vandaag tegenkwamen was deze etappe misschien nog wel mooier dan de eerste. Volgende keer naar Groningen stad, ik heb er nu al zin in!

Het weidse Groningse platteland en een zonnetje vormen een mooie combinatie
Het weidse Groningse platteland en een zonnetje vormen een mooie combinatie

Benieuwd naar de andere etappes van het Jacobspad Uithuizen – Hasselt? Hier vind je de verhalen over de etappes tot nu toe.

5 gedachtes over “Jacobspad etappe 2: Zeerijp – Ten Boer

    1. Wij maakten gebruik van het 2-auto-principe. Een van mijn medewandelaars was ook met de auto: de ene auto bleef in Ten Boer, in de andere reden we met z’n drieën naar Loppersum. Vanuit Ten Boer zijn we – met een tussenstop in een molen voor een welverdiende cappuccino – weer teruggereden naar Loppersum.

      Het openbaar vervoer is daar – zeker in het weekend – niet optimaal… Ik verwacht dat we de komende wandeletappes nog wel vaker dit principe gaan gebruiken :-).

  1. Pingback: Verdwenen kloosterlingen – Door Suzanne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s