Lunchen op de Galgenberg

Te voet/te fiets: Te voet
Route: Groene Wissel Rolde: Ballooerveld en Hunebedden
Afstand: 16 km
Startpunt: Centrum Rolde
Eindpunt: Centrum Rolde

Aan de horizon is nog net het kerkje van Rolde zichtbaar
Aan de horizon is nog net het kerkje van Rolde zichtbaar

Het is een koude dag als we richting Assen rijden om de tweede wandeling voor ‘Elke Maand Een Route’ te maken. De weilanden aan weerszijden van de snelweg gaan schuil onder een dichte mist. Tegen het middaguur parkeren we de auto in het centrum van het brinkdorp Rolde, bekend als het ‘dorp van Bartje’. Een aarzelend zonnetje is bezig door te breken.

We starten bij het kerkhof. Een kenmerkend beginpunt, het zal niet de laatste dodenakker zijn die we aandoen vanmiddag. We lopen al snel het dorp uit. Een wit bordje met een groen gestileerd hunebed wijst ons in de richting van deze typisch Drentse bezienswaardigheid. Twee staan er naast elkaar. Indrukwekkend, deze prehistorische grafmonumenten. De bezoeker wordt gemaand om er respectvol mee om te gaan, het blijft een begraafplaats.

Hunebedden bij Rolde
Hunebedden bij Rolde

Als we verder lopen is het niet alleen de wind en de temperatuur die het koud maken. De rijp, die zich gedurende de nacht in de takken van de bomen genesteld heeft, begint te smelten. In grote ijzige druppels stort het zich naar beneden. De wind helpt een handje door er ook de nog niet gesmolten ijsklompjes achter aan te blazen.

Niet lang daarna zien we het Balloërveld liggen, een uitgestrekt heideveld waar het grootste gedeelte van deze wandeling overheen gaat. Een gemarkeerde rondwandeling over het veld maakt gebruik van een wel heel bijzondere kleur paaltjes. Gedurende een groot deel van onze wandeling komen we roze, welhaast fuchsia paaltjes tegen. Goed te zien en waarschijnlijk zeer gewaardeerd (en misschien wel uitgekozen?) door de meisje-meisjes uit dit gebied.

Het Balloërveld werd in 1918 een militair oefenterrein en is daardoor niet ontgonnen. De karrensporen uit vroeger tijden liggen nu gebroedelijk naast de zigzaggende tankgracht. Als we over een grafheuvel met de naam Galgenberg lopen, stuiten we op een rij rood-witte stenen paaltjes. Ze lijken vooroorlogs en doen me denken aan grenspaaltjes, maar dat lijkt onwaarschijnlijk hier midden in Drenthe. Waar ze wel toe dienen … ik heb het – ook op internet – niet kunnen vinden.

Er is geen schaap te zien
Er is geen schaap te zien

Het veld staat bekend om zijn schaapkuddes, inclusief herders. Op deze koude februaridag is er echter geen schaap te zien. In het prikkeldraad zien we wel een tastbare herinnering aan hun aanwezigheid. Langs het natuurgebied vallen ons ook de hekken op, die vaak los voor een stuk land staan. Ze gaan niet horizontaal maar verticaal open, net als een spoorboom. Ook staan er regelmatig namen op zoals Slokkert en Lage Maden. Ze verwijzen naar de beekdalen en grasgebieden die er achter liggen. Als boer zou ik mijn gronden ook wel zo willen markeren!

Rolde hekken
Op de paden kun je merken dat het veel geregend heeft de afgelopen tijd. Af en toe zijn de wegen onbegaanbaar door padbrede plassen. Meestal kunnen we er wel langs, door de heide aan de zijkant. Maar op een gegeven moment stuiten we op een spontaan ontstaan vennetje, dat toch echt niet midden op het pad hoort te liggen. Half wadend door het water kunnen we een zijarm oversteken. Wederom zijn we blij met onze waterdichte bergschoenen.

Dit vennetje hoort hier niet te liggen ...
Dit vennetje hoort hier niet te liggen …

De zon is goed doorgebroken als de kerktoren van Rolde dichterbij komt. We lopen langs ons derde hunebed als we ons opeens op een pelgrimspad blijken te bevinden. Het Jacobspad loopt van het Groningse Uithuizen door Drenthe naar Hasselt in Overijssel. Het sluit aan op de eeuwenoude route naar Santiago de Compostela. Deze route is 208 km lang en ook op de fiets goed te doen. Het klinkt aantrekkelijk. Iets om te onthouden voor de ‘Elke Maand Een Route’-uitdaging.

Met een – al bijna traditiegetrouwe – cappuccino sluiten we in Rolde de wandeling af. We zijn rond en kijken terug op een mooie en historisch interessante route, waarbij ook onze survivalkwaliteiten werden aangesproken. Eigenlijk zouden we in augustus nog eens terug moeten, als de temperaturen aangenamer zijn, de heide in bloei staat en de schapen en hun herders over het veld dwalen. “En dan lunchen op de Galgenberg”, voegt mijn medewandelaar er aan toe, “dat lijkt me wel wat!”

Benieuwd naar de andere Groene Wissels die ik heb gelopen? Je vindt ze hier.

Deze wandeling telt mee voor de uitdaging Elke Maand Een Route 2016

18 gedachtes over “Lunchen op de Galgenberg

  1. Dat zou het inderdaad wel kunnen zijn. Ik las ook iets over markering van historische plekken. Deze paaltjes liepen echter dwars over de heuvel heen, niet eromheen. Leuk dat je er ook bent geweest. Ik vond het een bijzondere plek.

   1. jannietr

    Kijk maar via de link, de tankgracht is niet overal meer een gracht, er zijn inspanningen verricht om de route aan te geven, maar niet in de vorm van uitgraven, maar met paaltjes.

 1. Super dat wij op deze manier een stukje kunnen meegenieten! Het voert me terug naar de heerlijke vakantie die ik met mijn gezin in Drenthe doorbracht, vorige zomer! Drenthe heeft me helemaal betoverd toen!

  1. Drenthe is mooi, hé! Ik kende het eigenlijk niet zo, maar vond Elke Maand Een Route een mooie aanleiding om daar verandering in te brengen. We zagen ook een paar mooie fietsroutes, dus wie weet, als het wat warmer wordt …

   1. PK

    Weet je, als je de volgende keer nu even thee/koffie komt halen naderhand, we wonen vlakbij 🙂 Tien minuutjes vanaf het Balloerveld. Goed wandelen daar inderdaad. Groetjes Petra

 2. Pingback: Dwalen door Drentse historie – Door Suzanne

 3. Pingback: Pelgrimspad – Door Suzanne

 4. Pingback: 2016: het jaar van ‘Elke Maand Een Route’ – Door Suzanne

 5. Pingback: Jacobspad etappe 6: Vries – Rolde – Door Suzanne

 6. Pingback: De Wandelen-Tag – Door Suzanne

 7. Pingback: Pieterpad: Zuidlaren – Rolde – Door Suzanne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s