‘Gras’, het mooiste woord uit onze taal

Ruim water AL SnijdersOver Ruim water van A.L. Snijders (2012)

Eerder dit jaar las ik de columnbundel De eenzaamste vrouw van Amsterdam (2014) van Auke Kok. Hij beschrijft hierin het dagelijkse Amsterdamse leven, vanuit zijn observaties. Hij kijkt, voegt een associatie toe en vult hier en daar in voor de ander. Het resultaat: een herkenbaar, af en toe komische flard uit het dagelijkse leven. Zijn columns verschenen afgelopen jaren in Het Parool.

Bijna 30 jaar eerder was A.L. Snijders columnist voor deze zelfde krant. Zijn columns uit 1987 en 1988 zijn een paar jaar geleden gebundeld onder de titel Ruim water. Net als Auke Kok observeert en associeert de godfather van het ZKV (zeer korte verhaal) in zijn stukken. Artikelen die de lezer ’s avonds na het eten, bij de kop koffie in de luie stoel tot nadenken aanzetten. Hij deinst er niet voor terug om zijn mening te geven en ligt er niet wakker van wat de rest van Nederland daarvan vindt.

Zijn grote voorbeeld is Remco Campert. Hij probeert dan ook zijn devies ter harte te nemen: schrijf impliciet en gebruik weinig bijvoeglijke naamwoorden. Dan moet de lezer nadenken en voelt hij zich intelligent. Helaas lukt dit Snijders niet altijd: “Maar je kunt niet anders zijn dan je bent en ik ben helaas toch vaak agressief en venijnig. Dat komt er soms uit.”

Snijders heeft lievelingswoorden. Woorden die hij ronduit prachtig vind. Met stip op nummer één staat ‘gras’, gevolgd door ‘stadswaterkantoor’ en ‘buitenplaats’. Regelmatig duiken deze woorden op in zijn columns. In de column Broek schrijft hij

“(Misschien denkt u dat ik in dit stukje iets wil vertellen over de linkse intellectueel, misschien denkt u dat ik een ‘bijdrage wil leveren aan de discussie’. Dat wil ik niet, daar is geen sprake van, daar zijn andere mensen voor. Ik wil slechts een context voor het woord buitenplaats. Zo’n prachtig woord, momenteel een goede derde achter gras en stadswaterkantoor.)”

Maar hoe komt een schrijver op het onderwerp van een column? In deze bundel wordt een tipje van de sluier opgelicht. Niet alleen columns, maar ook begeleidende brieven aan de redacteur en diverse andere correspondentie over de columns zijn bijgevoegd. Je krijgt een kijkje achter de schermen, leest over de spellingdilemma’s van de auteur, je krijgt een idee hoe zo’n column nu tot stand komt.

November is ‘Nederland Leest’-maand. Het thema is het korte verhaal. Het boekje dat bibliotheekleden cadeau krijgen is dit keer een bundel met korte verhalen van diverse schrijvers, samengesteld door A.L. Snijders. Als er een goed moment is om Ruim water te lezen, is dat nu. Ook als ‘gras’ niet in je top drie staat.

Dit boek telt mee voor de uitdaging Ik lees Nederlands! 2015

2 gedachtes over “‘Gras’, het mooiste woord uit onze taal

  1. Pingback: 2015: het jaar in boeken | Door Suzanne

  2. Pingback: Liefde in tijden van kinderen – Door Suzanne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s