Levend standbeeld

Zomaar een dag uit onze fietsvakantie naar de Bodensee #1

Levend standbeeld“Schaduw!” Met een snelwandelloopje bereikt hij de stoelen die uit de zon zijn opgesteld. De lommerrijke bomen doen hun werk en laten nauwelijks zonlicht door. Een hoorbare zucht ontsnapt hem als hij neerploft naast alle andere schaduwzoekers. Nauwelijks een week  geleden snakten we hevig naar de koperen ploert, zijn warmte bestond slechts in een herinnering van maanden geleden. Nu lijken die paar dagen boven de 30 graden al eindeloos. Hoe wonderlijk werkt de menselijke geest.

Voor ons ligt het meer, de overkant heiig, slechts vage contouren. Zeilbootjes dobberen op het water, tussendoor schieten kano’s, waterfietsen. Het water lijkt groen, aantrekkelijk. Het hoogseizoen is begonnen en de boulevard is druk. Mensen in alle soorten en maten lopen, haasten zich, slenteren, flaneren en worden voortgeduwd. Alle kanten op, naar de oude stad en naar de veerboten. De schaduwstoelen staan op een ideale plek voor uitgebreide observaties.

Midden in de menigte vormt zich een groep. Er ontstaat rumoer. Mensen lachen verrast. Ik zie het standbeeld dat me eerder nog niet was opgevallen, een buiging maken. Met zijn arm maakt hij een sierlijke beweging, zoals je de mannen in kostuumdrama’s wel ziet doen. Hij reikt naar de hand van de oudere mevrouw, die net een muntje in het kistje voor zijn sokkel geworpen heeft. Verbaasd laat ze het toe. De handkus veroorzaakt nog meer verraste lachjes, nu ook van de omstanders.

Nog geen seconde later richt het standbeeld zich in een trage beweging weer op en blijft in zijn onbeweeglijke pose staan. Ogen dicht onder zijn sierlijke hoed, zijn rechterhand op zijn revers, zijn linker een gouden staf omklemmend. Half blozend werpt de mevrouw nog een blik op haar handkusser. Als ze geen beweging meer bespeurt, loopt ze door. Haar witbenige man in korte kakibroek, ruitoverhemd en zonnehoedje in haar kielzog.

En de film die zich voor onze ogen afspeelt, gaat door. De volgende potentiële klanten komen al weer aanlopen. Meisjes van een jaar of 14, met z’n zevenen tegelijk. Hele korte korte broeken, flodderige shirts, zoals de laatste mode voorschrijft. Nieuwsgierig nemen ze het witte beeld op dat boven hen uittorent. “Is hij echt?”, lijken ze nog te denken. Giechelend stoten ze elkaar aan. “Jij!” “Nee, jij moet het doen!” De stoerste van het stel stapt uiteindelijk naar voren en gooit het muntje in het kistje.

Het tafereel herhaalt zich in precies dezelfde bewegingen. Wat net nog origineel had geleken verwordt nu al tot een cliché. Productiewerk op een sokkel in de zon. Maar de meisjes vinden het geweldig. De gilletjes zijn niet van de lucht. Ze staan welhaast te springen van plezier. Eindelijk gebeurt er wat in dit ingeslapen plaatsje. Met zijn saaie boten op het meer, en de oude mensen op de terrassen. Hier is niks te beleven voor hippe mensen zoals zij. En het is nog maar half 11. Ze moeten nog de hele dag!

Ik zie het volgende meisje haar portemonnee tevoorschijn halen. Een herhaling van stappen volgt. Het standbeeld blijft onverstoorbaar en eindigt weer in zijn starre houding. Ook hij moet nog de hele dag. Arme man, in deze hitte, met al die lagen schmink. Wat zijn dat voor mensen die dit doen? Gewezen acteurs, mislukte straatmuzikanten of is dit werk slechts weggelegd voor de echt bevlogen personen, de gepassioneerde kunstenaars?

Een half uurtje geleden, toen wij ook nog deel uitmaakten van de slenterende boulevardmenigte, zag ik een witte man in de schaduw van de middeleeuwse toren zitten. Op de uitgesleten treden genoot hij zichtbaar van de literfles cola die hij gretig achterover sloeg. De arm die de fles vasthield was opvallend bruin en leek niet helemaal bij de rest van zijn lichaam te horen.

Het bleek een standbeeld vermomd als mens.

6 gedachtes over “Levend standbeeld

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s