Groningse vertes in Naarden

Norma van der Horst - 'Gronings Glorie'
Norma van der Horst – ‘Gronings Glorie’

De koude wind strijkt langs haar nek, haar rug, speelt met haar rokken. Ze merkt het niet. De vogels in de grijze lucht krijsen, vliegen door elkaar, maken glijvluchten en troeven elkaar af. Ze hebben geen oog voor haar. Zij niet voor hen. Alleen de heiige verte ziet ze. Daar waar de grens tussen halm en kwelder allang verdwenen is. Waar het uitgestrekte platteland nooit ophoudt. Gedachteloos heeft ze even tevoren een aardappel uit de emmer gepakt. De vrucht van deze grond. De vrucht van haar jeugd, van haar heden. Haar bestaan hier op het Groningse land.

Het Groningse land in Naarden. Want daar zie ik dit verstarde verhaal hangen. Op een hekwerk dat zich af en toe op de foto aftekent, telkens als er een zonnestraal door de wolken priemt. De uitdrukking ‘elke foto vertelt een verhaal’ wordt met deze afbeelding wel heel waar. Ik word de foto ingezogen, sta achter de jonge vrouw, voel de zwaarte van het juk op haar schouders. Ik hoor de vogels krijsen, voel de Groningse wind, die op het weidse land komt aanrollen.

Dit alles, te midden van de eeuwenoude muren in dit vestingstadje dat vele oorlogen heeft doorstaan. Sommige iets beter dan anderen. Er worden vele verhalen verteld. Niet altijd even duidelijk, soms pas op het tweede gezicht. Soms pas ’s avonds, op de weg terug naar huis. Soms ook nooit. De verbeelding van de toeschouwer wordt aan het werk gezet. Op allerlei verschillende manieren. De foto’s zijn grappig, verbijsterend, beeldschoon, schrijnend, overweldigend, indrukwekkend en af en toe jaloersmakend mooi.

Het kost tijd om een compositie als hierboven te maken. Alle elementen moeten net die sfeer uitademen, net allemaal samen vallen. En je hebt het niet altijd in de hand. Dat heeft een schilder als Frans Lanting ongetwijfeld ook gemerkt toen hij een serie wilde dieren maakte. Hoeveel tijd heeft hij niet doorgebracht in de nabijheid van dat wilde dier dat hij juist op die manier op de foto wilde zetten? Altijd alert op die samenloop van omstandigheden die interessant genoeg was. Dagen, weken? Zonder toelichting hangen ze nu in een imposante kerk. De levensgrote afbeeldingen spreken voor zich.

De bezoekers schuiven langs de National Geographic dieren, de poserende stammen van  Jimmy Nelson. Nog net op de gevoelige plaat vastgelegd, Before they Pass Away. Totdat het boegbeeld van dit fotofestival in beeld schuift. De man met een krans van water om zijn hoofd. Een futuristische uitstraling, kunstmatig, Photoshop wellicht? Het verhaal begint zich te vormen, totdat een opstelling met stoeltjes rondom een scherm de werkelijkheid opdringt. Van idee tot resultaat zie je de water wigs ontstaan. Pruiken en hoeden van water. Tim Tadder in actie, de foto’s op het scherm en om je heen op de stellages. Een verbazingwekkend staaltje techniek en timing.

Als de video is afgelopen hoor ik om me heen verbaasde reacties. Bewondering klinkt erin door. De foto, eerst nog zo vreemd en lastig te duiden, heeft een verhaal meegekregen. Voor iedereen hetzelfde verhaal. Althans, ongeveer. Heel anders dan bij de Groningse jonge vrouw. De verstarde werkelijkheid daar krijgt als vanzelf een kader. Mijn herinneringen aan het Groningse platteland, gekruid met enkele Friese windvlagen, aangevuld door de beelden uit boeken van Gerbrand Bakker, Rinus Spruit en vele anderen.

In mijn ooghoeken zie ik mijn twee medefestivalbezoekers kijken naar de Groningse verte. Hun Groningen bestaat uit Overijsselse vergezichten en Zeeuwse zeeluchten. Hoe zou hun verhaal achter deze foto eruit zien?

Ook benieuwd naar jouw verhaal achter de foto’s? Bezoek dan het Fotofestival Naarden. Je hebt nog tot en met 21 juni de tijd.

wpid-20150517_154704.jpg

10 gedachtes over “Groningse vertes in Naarden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s