Onherbergzame streken

Nooit hier altijd daarOver Nooit hier, altijd daar van Gerrit Jan Zwier (2010)

Bijna anderhalf jaar geleden las ik mijn eerste boek van Gerrit Jan Zwier. De zelfverklaarde insulafiel (eilandgek) bezocht in Zilverig licht (2005) de noordelijke streken van Europa. Ik zag het voor me en raakte enthousiast door zijn verhalen. Van de week zag ik Nooit hier, altijd daar op een van de tafels in de bibliotheek liggen. Anderhalf jaar is lang, tijd voor een hernieuwde kennismaking.

Dit keer reist Zwier door verschillende gebieden in het noorden van Noord-Amerika. Zo bezoekt hij Alaska, de Aleoeten, Newfoundland, Labrador en Noord-Quebec. Twee kaarten voorin het boek en verschillende kleurenfoto’s helpen de lezer om een beeld te krijgen bij het gelezene. En de Russisch-orthodoxe kerken, het natuurschoon, de beren, maar ook het leven aan de rand van de samenleving vormen inderdaad een mooie illustratie.

Net als in Zilverig licht wisselt Zwier de eigen observaties af met verwijzingen naar andere avonturiers en reisliteratuur. Natuurlijk komen de ervaringen van Chris McCandless voorbij, de hoofdpersoon uit Jon Krakauers boek Into the Wild en de gelijknamige film. Maar ook Jack London ontbreekt niet met The Call of the Wild. Ook de plaatsen uit Shipping News van Annie Proulx, een boek over de onherbergzame kust en het harde leven van Newfoundland worden bezocht. Het is de ‘Zwier-formule’, zoals het ook wel wordt genoemd. Eigen beleving en herinneringen worden vermengd met de reisliteratuur en de ervaringen van de reizigers die hem zijn voorgegaan.

De auteur beschrijft ook het harde leven in deze streken. De door armoede en uitzichtloosheid ingegeven alcoholisme onder de oorspronkelijke bevolking, maar ook het lot van vele goedzoekers en – verder terug – het einde van de Deense ontdekkingsreiziger Vitus Bering in het onherbergzame Alaska. De onderwerpen worden aangestipt, maar het blijft bij observaties.

Voor wie hoopt meer te weten te komen over de oorspronkelijke bevolking in deze gebieden is dit niet het juiste boek. Het blijft bij een oppervlakkige kennismaking. Voor mij deed dit niet af aan het leesplezier. Het is een fijn geschreven en interessant reisverhaal, waarbij de schrijver in een stevig tempo doorreist. Hij is een echte reiziger. In gedachten is hij alweer verder, nooit hier maar altijd daar.

Dit boek telt mee voor de uitdaging Ik lees Nederlands! 2015

Een gedachte over “Onherbergzame streken

  1. Leuk zoals je de Zwierformule aanhaalt; Hij is er door geroemd en soms ook wel wat verguisd…
    Binnen het clubje fanatieke IJslandgangers is hij natuurlijk geen onbekende met “Het land van de grote eenzaamheid”en “de knoop van IJsland”.
    fijn weekende

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s