Normaal en niet normaal

wpid-20150315_114727.jpgOver Wanneer wordt het eindelijk weer zoals het nooit is geweest van Joachim Meyerhoff (2013)

Het thema van de boekenweek van 2015 was ‘Te gek voor woorden’ en draaide om ‘waanzin’ in de ruimste zin van het woord. Als er één boek is dat dit thema ten volle benut is het wel Wanneer wordt het eindelijk weer zoals het nooit is geweest van de Duitse schrijver, acteur en regisseur Joachim Meyerhoff. Ik las het boek in het kader van de blogtour van WPG Uitgevers.

De roman beschrijft een wereld vanuit het perspectief van Joachim, een jongen die opgroeit op het terrein van een inrichting voor kinder- en jeugdpsychiatrie waarvan zijn vader directeur is. Samen met zijn ouders en twee oudere broers leidt hij op het eerste gezicht een heel normaal leven. Maar is dat wel zo? Na een dertigtal bladzijden begin je als lezer alert te worden. De kliniek staat in een Noord-Duits stadje waar wel heel veel klinieken, instituten, behandelcentra en zelfs een jeugdgevangenis gevestigd zijn.

“Bijna iedereen in het stadje had op de een of andere manier te maken met mensen die afweken van de norm, die hulpbehoevend waren.”

Het boek is een aaneenschakeling van herinneringen. De korte hoofdstukken zijn losse verhalen die het grootste deel van de roman ook heel goed onafhankelijk van elkaar gelezen kunnen worden. De herinneringen schetsen de familieverhoudingen tussen vader en moeder, tussen vader en zoons, tussen moeder en zoons, maar ook tussen broers.

Met veel humor beschrijft Meyerhoff hedendaagse gebeurtenissen. Zo willen de broers graag weten of je aan de hand van het geluid van een botsing tussen een vogel en een ruit kunt raden welke vogel tegen de ruit aan gevlogen is. Ze proberen het uit met sokvogels. Een wandelsok van hun vader, volgestopt met vogelzand is de ooievaar. Het plan wordt voortijdig afgebroken, tot grote opluchting van Joachim:

“Hoogstwaarschijnlijk zou ik met de ooievaarssok de ruit ingooien, mijn broers zouden als sneeuw voor de zon verdwijnen en ik zou erbij staan als een volslagen idioot. Op de vraag: ‘Ben je krankzinnig geworden? Waarom gooi je in godsnaam een met zand gevulde sok door de ruit?’ bestaat simpelweg geen goed antwoord.”

Andere herinneringen nemen je mee naar een onwerkelijke wereld bevolkt door bijzondere personages. Zo is er de klokkenluider, een patiënt die letterlijk die hele dag met twee klokken rondloopt. Een andere patiënt tekent graag de binnenkant van een kat waar mensjes doorheen lopen. Maar ook de vader doet een duit in het zakje van de onwerkelijke wereld. Volgens hem vertelt elke wind zijn eigen verhaal en hebben nachten namen, zoals “warme Marie” en “licht broeierige Anton”. De kinderwereld van Joachim klinkt bijna als een verhaal, als een sprookje, waar vreemde dingen heel normaal zijn. Een kinderwereld die wel eens veel dichter bij de echte wereld kan liggen dan je zou denken.

wpid-20150401_094223.jpg
Lees dit boek. Laat je meeslepen door het verhaal. Treedt 300 bladzijden lang toe tot een wereld waar het afwijkende normaal is. Waar de grens tussen wat normaal is en wat niet, verschoven is, wellicht zelfs vervaagd.

Benieuwd wat andere deelnemers aan de blogtour over dit boek schreven? Hier vind je het overzicht.

3 gedachtes over “Normaal en niet normaal

  1. fie77

    Leuk! Met een carrière in de psychiatrie en een grote affiniteit voor boeken en lezen, kan ik deze tip niet aan me voorbij laten gaan! Meteen besteld dankzij jouw blog. Bedankt!

  2. Pingback: Wanneer wordt het eindelijk weer zoals het nooit is geweest – Joachim Meyerhoff | Lalagè leest

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s