Het andere reizen

wpid-20141121_122521.jpgOver Buitenwereld, binnenzee van Auke Hulst (2014)

Het kleine boekje lonkte, zoals het daar, in zijn afwijkende formaat, stond op de plank met ‘nieuwe boeken’ in de bibliotheek. Op de voorkant een stad, in de verte vervagend. Doet een beetje denken aan Parijs, maar is Tokyo, compleet met de Tokyo Tower. Een grijze herfstdag wellicht of mist van zee? Van die auteur, van wie ik altijd nog eens dat andere boek wilde lezen, vaak aangeraden, nooit aan toegekomen.

Een reisboek is het. Met verhalen van een reiziger, die pas sinds een paar jaar reiziger is en de smaak te pakken heeft. In de kou van de vroege ochtend lees ik over de indian summer aan de oostkust van Amerika, de knisperende goudgele bladeren zoals die hier nu ook nog af en toe aan de bomen hangen. Over Myanmar, Noorwegen, Japan, Ethiopië. Stuk voor stuk plekken die tot de verbeelding spreken en waar Hulst niet zonder reden heen gaat. Want dat is het leuke, de reizen worden gemaakt met een doel. Een hele andere manier van reizen, een hele interessante manier van reizen.

In de voetsporen van Arthur Rimbaud reist Hulst naar Harar, Ethiopië en staat op de plek waar ooit het huis van de schrijver stond. In Japan logeert hij in het hotel dat hij zag op het witte doek, in de film ‘Lost in Translation’ die hij als “geloofsartikel ziet”. In Myanmar (toen nog Birma) waant hij zich een eeuw terug in de tijd als hij George Orwell achterna reist en als enige gast incheckt in een hotel dat niet meer veranderd lijkt te zijn sinds het land een Britse kolonie was.

Hij schrijft er kortere en langere verhalen over, belevingen, artikelen voor kranten. Een tekst doorspekt met citaten, boektitels, historische feiten voert de lezer mee naar het land in kwestie. Zo wil ik ook reizen, dacht ik toen ik de eerste verhalen gelezen had. Met een doel naar een bepaalde plek gaan. Landschappen op schilderijen terugvinden, staan in de verzengende hitte van de havenplaats in Jemen waar ruim 100 jaar geleden een bekende schrijver ook stond, het legendarische graf van Jack Kerouac bezoeken en geheel in stijl daar je blikje bier achterlaten. Ergens komen waar iets is gebeurd, een specifieke plek bezoeken die een rol heeft gespeeld in de wereldgeschiedenis, de kunst, de literatuur of ‘simpelweg’ in je familie. Niet alleen ergens heengaan omdat het daar mooi is, of warm of vanwege de gezellige terrasjes. Hoewel een combinatie natuurlijk altijd mogelijk is…

Enthousiast door alle verrassende beelden en inzichten sprak ik enkele dagen later een kennis. Hij herkende deze manier van reizen en vertelde over zijn reis naar Bobbio. Het plaatsje in Noord-Italië, ettelijke uren over kleine bergweggetjes verwijderd van de dichtstbijzijnde snelweg, diende als achtergrond bij één van de bekendste schilderijen ter wereld. Vanaf het kasteel, dat hoog boven Bobbio uittorent, heb je uitzicht op het bergachtige landschap dat vele mensen misschien niet eens opgevallen zal zijn, als zij zich in het Louvre verbazen over de geringe afmetingen van een van de beroemdste werken van Leonardo da Vinci: de Mona Lisa.

En waarom spreekt dit mij zo aan, deze verzameling verhalen? Hulst beantwoordt die vraag als hij het verschil tussen reisjournalistiek (de artikelen in de glossy’s) en reisliteratuur beschrijft:

“Het reismagazine verkoopt een exotische droom en de belofte los te kunnen komen van het eigen leven. Het is, linksom of rechtsom, reclame. Reisliteratuur kijkt achter de coulissen van de bezochte plaats én van de schrijver. Ze onderstreept, in haar meest geslaagde vorm, wat reisjournalistiek ontkent: dat je jezelf altijd meeneemt.”

Je leert jezelf kennen op een reis als je allerlei – zowel positieve als negatieve – nieuwe indrukken opdoet.

“Waar reisjournalistiek een buitenwereld laat zien die, zo is de suggestie, voor elke lezer te veroveren valt, laat de beste reisliteratuur ook iets van een binnenwereld zien, die onvermijdelijk uniek is.”

Dit boek telt mee voor de uitdaging Ik lees Nederlands! 2014

4 gedachtes over “Het andere reizen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s