Panorama Bouwman

Afbeelding: www.henk-bouwman.nl/
Afbeelding: http://www.henk-bouwman.nl

Het moet in mijn studententijd geweest zijn, al weer heel wat jaartjes geleden. Met de tram waren we er heen gereden, in de najaarskou. Door een enigszins schemerige gang kwamen we bij het paviljoentje op het duin. Om ons heen het uitzicht waar we voor gekomen waren: de zee, de duinen en Scheveningen. In verschillende talen werd het verhaal verteld over de oorsprong en alles erom heen. Indrukwekkend, vond ik dat toen. Dat beeld van ruim een eeuw geleden, dat Panorama van Mesdag.

Vandaag, op een zonnige najaarsdag, moest ik terugdenken aan die middag, terwijl ik naar een ander panorama keek: het Panorama van Zutphen. Lang niet zo bekend, zeker niet zo groot en nog niet eens gereed. Maar toch maakte het indruk. Verscholen in een zaaltje in het Stedelijk Museum Zutphen hangt een getekend stadsgezicht op de Hanzestad. Tekenaar Henk Bouwman begon in november 2011 aan deze uitdaging, die nog steeds voortduurt.

Elk minuscuul detail lijkt te zijn meegenomen, de golfjes in het water, de blaadjes van de bomen, de raampjes van de huizen, maar ook zijn er nauwelijks leesbare boodschappen. Zo staat er ergens ‘goddank’ te lezen omdat Bouwman blij was klaar te zijn met een toren die heel wat uurtjes had gekost. Ook de namen van al zijn kleinkinderen zijn ergens verborgen. “Misschien ontdekken ze die, als ik er niet meer ben”, merkt Bouwman op in een video die gedraaid wordt in het zaaltje.

De tekening moet uiteindelijk zes meter lang worden en Bouwman hoeft nog maar een meter. In het zaaltje in het Stedelijk Museum Zutphen kun je de tekenaar elke zaterdag tussen 13.00 en 16.00 uur aan het werk zien. Een unieke situatie eigenlijk. Je ziet een kunstwerk ontstaan en kunt de kunstenaar in kwestie alle prangende vragen stellen die je bijvoorbeeld Mesdag ook wel had willen vragen.

Vandaag was het echter zondag en de tekenaar was er niet. Enkel zijn tekentafel stond er, met een deel van het panorama erop, onaf. Zutphen in de herfst, eigenlijk zoals het er nu ook buiten uitziet. Wonderlijk gedetailleerd. Zou dit er over honderd jaar ook nog zijn? En wie kijken er dan naar? Studenten die door de najaarskou speciaal voor het Panorama van Bouwman naar Zutphen zijn gekomen?

3 gedachtes over “Panorama Bouwman

    1. Ik kan het je aanraden als je een keer een zaterdagmiddag over hebt. En daarnaast ligt het museum ook middenin het historische centrum van Zutphen met (in ieder geval afgelopen zondag) prima terrasjes ;-).

  1. Pingback: De stad in beweging | Door Suzanne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s