Adders en ladders

wpid-20141011_124752.jpg

Enthousiast gebaarde hij dat ik dit toch echt moest zien. We waren inmiddels in het Indiase gedeelte beland, op de eerste verdieping van het grote, oude gebouw. Nieuw-Guinea, Nederlands-indië en Zuidoost-Azië hadden we inmiddels achter ons gelaten. Even hadden we nog stilgestaan bij een Bollywood bioscoop en nu dus dit.

Over de hele wand vakjes met cijfers, afbeeldingen van olifanten, leeuwen, rozen, bomen en Indiaas aandoende personen. Er dwars doorheen slingerden slangen zich naar boven, de ladders vermijdend die op strategische plekken neergezet waren. “Kijk, dit speelden we als kind ook”. In zijn ogen zag ik de herinnering aan winteravonden lang geleden, met z’n allen rond het bord. Het zei me helemaal niets. “Slangen en ladders!” probeerde hij nog, overtuiging in zijn stem en een beetje ongeloof, alsof hij wilde zeggen: wie kent dat nou niet?!

Een bordspel dus, een variant op Ganzenbord. Met behulp van een dobbelsteen lopen de spelers over de vakjes. Kom je aan de onderkant van een ladder, dan mag je omhoog en sta je opeens een stuk verder op het bord. Als je echter op een slangenkop komt, dan glijd je via die slang naar beneden. Wie als eerste bovenin aankomt is de winnaar.

Dit in Hollandse huiskamers vaak gespeelde spel blijkt veel internationaler te zijn dan gedacht. En ook veel ouder. Het kan gezien worden als een levensreis met zijn deugden (de ladders) en ondeugden (de slangen). De weg omhoog is een stuk lastiger, dan de weg naar beneden. De slangen zijn dan ook in grotere getale aanwezig dan de ladders.

Ik vraag me af of de jongere versie van mijn medemuseumbezoeker op de hoogte was van deze diepere betekenis. Tijdens een volgend bezoekje aan zijn ouders zal dit bordspel echter zeker aan de orde komen. En wellicht een klimmetje naar de zolder op zoek naar een winteravondherinnering…

Wil je dit eeuwenoude bordspel in levensgroot formaat zien? Dat kan in het Tropenmuseum in Amsterdam, te midden van nog veel meer verrassende ontdekkingen.

2 gedachtes over “Adders en ladders

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s