Pianospel in het moeras

'Slow Time' door Nik Christensen (2008)
‘Slow Time’ door Nik Christensen (2008)

Midden in het bos drijft het bootje, klein en verlaten. Stuurloos zonder roeier. Druppels op de lens. Kale bomen. Het lijkt wel een moeras. Donker met in de verte een suggestie van licht. Het einde van het bos of de zon die door de bomen breekt? Hoe is het bootje hier gekomen? Was er iemand die de roeispanen bediende? Waar is ‘hier’ eigenlijk?

Het zwart-wit schilderij doet unheimisch aan, welhaast dreigend. Door de kleurstelling en door de voorstelling. Wat is hier voorgevallen? vraag je je als museumbezoeker af. De titel van het kunstwerk geeft geen antwoorden. ‘Slow time’ heet het, de langzame tijd. Het bootje dobbert en veroorzaakt kringen in het water. Tijd is niet belangrijk, dit kan dagen, maanden, misschien wel jaren zo doorgaan. Het hout van het bootje zal langzaam vergaan, de natuur neemt het over.

Op de achtergrond het pianospel, iel, ijl, ‘eerie’. Heel goed passend bij het schilderij van inkt dat ik nu hier voor mij zie hangen. Het lijkt wel een filmscène met die muziek. En eigenlijk zou het me niet verbazen als in het volgende shot de inzittende van de boot boven komt drijven, opgeblazen, vaal, overduidelijk dood. De muziek zwelt aan. De film begint.

‘Natuurkracht’ heet de tentoonstelling waar ik doorheen loop in CODA Apeldoorn. Alle kunstwerken die getoond worden hebben de natuur als thema of uitgangspunt. De werken die worden getoond zijn voornamelijk in het afgelopen decennium vervaardigd. Schilderijen hangen er, maar ook zijn er sieraden, beelden en zelfs een papieren kast met dito servies te zien.

De maker van ‘Slow time’ heet Nik Christensen, een Engelse kunstenaar die op dit moment in Amsterdam werkt. Zijn werken worden wel apocalyptisch genoemd. En die stempel zou kunnen gelden voor meerdere werken die in deze tentoonstelling worden getoond. Natuur is altijd een geliefd onderwerp geweest in relatie tot het unheimische. Ik hou er wel van. Een dergelijk schilderij is een aanzet tot een verhaal, of een scène of zelfs een verhaal op zich. Knap als een kunstenaar zo’n sfeer weet uit te drukken. De pianomuziek helpt ook. Want wat is een film zonder muziek?

Ook benieuwd naar ‘Slow time’ en de tentoonstelling ‘Natuurkracht’? Deze is nog te zien tot 7 september 2014 in CODA Apeldoorn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s