Gemis in de Zwitserse bergen

Over De duimsprong van Miek Zwamborn (2013)

De duimsprongDe jury van de Opzij literatuurprijs schreef over De duimsprong: “Beklijft door de bijzondere combinatie van persoonlijke rouwverwerking en geschiedschrijving”. Deze combinatie zal de ene lezer afschrikken, de andere juist bekoren. Ik behoor tot de laatste categorie.

In het boek lopen twee verhaallijnen naast elkaar. De eerste in het heden, de tweede in het verleden. De plaats van handeling van beide verhaallijnen komt grotendeels overeen: Zwitserland. Een schitterend land waar ook ik vele bergwandelingen gemaakt heb. Alleen al vanwege de beschrijvingen van de Zwitserse Alpen heb ik het boek met veel plezier en herkenning gelezen.

Maar er was meer. In de roman wordt het verhaal verteld van twee bergbeklimmers, waarvan er één (Jens), na een bijna slecht afgelopen tocht, verdwijnt. Niemand heeft hem sindsdien meer gezien. De naamloze jonge vrouw blijft achter en gaat op zoek naar Jens. Ze bezoekt zijn lievelingsplekken: beklimmingen van toppen, maar ook musea en archieven op het gebied van de geologie. Tijdens haar zoektocht raakt zij steeds meer gefascineerd door de Zwitser Albert Heim (1849-1937), de eerste geoloog die de geologische structuur van de Alpen in kaart bracht.

De levensloop van Albert Heim neemt, naarmate de roman vordert, een steeds grotere plek in. De lezer wordt uitvoerig op de hoogte gebracht van zijn leven, werk, en daarmee  ook de geologie. Een, voor de meeste lezers, onbekende wereld. Heims leven, maar ook de zoektocht van de hoofdpersoon worden geïllustreerd door vele zwart-wit foto’s, sommige paginabreed, andere vaag en welhaast abstract.

De duimsprong is een boek over gemis en hoe tijd daarin een positieve rol kan spelen. Aan de hand van het landschap, van gebergten, laat de schrijfster zien hoe iets dat statisch lijkt wel degelijk in beweging is. “De gedaante van de aarde verandert onophoudelijk”. De hoofdpersoon had haar zoektocht naar Jens nodig om om te kunnen gaan met het missen. Als zij aan het graf van Albert Heim staat, realiseert de hoofdpersoon: “Jens voelde niet langer kwijt.” Of zoals het aan het begin van de roman zo mooi gezegd werd: “In de zee van tijd komt aan alles een eind.”

Dit boek telt mee voor de uitdaging Ik lees Nederlands! 2014

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s