Een hemel met de kleur van griesmeelpap

Over Het lam van Jannie Regnerus (2013)

wpid-20140516_1110252.jpg.jpegIk zie het zo voor me:

“Clarissa fietst met Joris naar het ziekenhuis, hij zit achterop, op de bagagedrager, voeten in de fietstassen. Hij houdt zijn beide armen als vleugels hoog, alle vingers gespreid, alsof hij nagellak aan de lucht laat drogen.”

Een moeder met haar zoontje, op de fiets, een dagelijks beeld. Elke moeder en haar zoon hebben echter een verhaal, ook hier. In de kleine roman Het lam vertelt Jannie Regnerus over de nachtmerrie van elke ouder: een kind met kanker. Een verschrikkelijk onderwerp, dat Regnerus echter zo toegankelijk en indringend weet te vertellen, dat je het boek niet weg wilt leggen.

Het lam is het verslag van het verloop van een ziekte en de wanhoop die zich van een ouder meester maakt. De lijdensweg om elke keer weer naar dat ziekenhuis te moeten. Maar het boek is meer dan dat. Het staat vol met symboliek. Het lam Gods waar de titel naar verwijst staat symbool voor de onschuld en komt door het hele boek terug. Te beginnen met een lam van vlees en bloed en te eindigen met de geschilderde versie van Jan van Eyck in Gent.

Regelmatig worden er uitstapjes gemaakt naar allerlei licht absurde gebeurtenissen: een anekdote uit de biografie van Bilderdijk over een gipsen hand, het verschijnsel van de uit de lucht vallende vissen, de fotodropping door de man van Ingrid Betancourt boven de jungle van Colombia. Zoveel absurde dingen die toch de soms harde werkelijkheid blijken te zijn. En daarnaast ook weer als metaforen dienen.

Kleuren zijn ook dankbaar materiaal voor het beeldende en welhaast poëtische taalgebruik van de schrijfster. Joris plast in het begin van het boek “het vermiljoenrood van de Vlaamse primitieven” en een fletse dag wordt extra flets als de hemel de kleur van griesmeelpap aanneemt.

Deze metaforen, vergelijkingen en symboliek, samen met de schrijfstijl, maakt dit boek een genot om te lezen, hoewel het onderwerp daar juist niet toe aanzet. In zijn programma Brands met boeken noemde Wim Brands het boek “De mooiste roman die afgelopen jaar is verschenen.” En daar sluit ik me volledig bij aan.

Dit boek telt mee voor de uitdaging Ik lees Nederlands! 2014

 

Advertenties

2 gedachtes over “Een hemel met de kleur van griesmeelpap

  1. Pingback: 2014: het jaar in boeken | Door Suzanne

  2. Pingback: Pubquiz in een boekwinkel – Door Suzanne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s