Champignons kweken in een leegstaand kantoorpand

Afbeelding: aorta.nl
Afbeelding: aorta.nl

Na urban legends, urban knitting en urban exploring is er nu ook urban farming. Een spannend woord voor het wat gewoon klinkende ‘stadslandbouw’. Al jaren is er een trend gaande om gezonder te eten en duurzamer te leven. Wij voelen ons goed als we ‘back to basic’ gaan. Zo is ambachtelijk bereid voedsel je van het. Het speltbrood is niet aan te slepen, de biologische producten in de supermarkten doen het goed en aan quinoa-zaden zijn tegenwoordig hele kookboeken gewijd. Steeds meer huizen zijn zelfvoorzienend door zonnepanelen en elke zichzelf respecterende yup, al dan niet met jong gezin, is in het weekend te vinden in zijn eigen volkstuintje, alwaar hij in zijn van steigerhout vervaardigde tuinmeubelen (door de plaatselijke sociale werkplaats) zijn welverdiende kopje Max Havelaar koffie drinkt. Stadslandbouw past goed in dit plaatje.

Stadslandbouw is de productie en verkoop van groente en fruit in en rond de stad aan de stadsinwoners. Urban farming maakt een stad groener en brengt daarnaast gezond voedsel dichter bij mensen. Het voedsel is duurzaam geproduceerd en omdat er weinig transport aan te pas komt, draagt het bij aan een klimaatneutrale stad. Leegstaande gebouwen of braakliggende terreinen zijn uitgelezen plekken om een champignonkwekerij of aardappelveld te beginnen.

Kantoorpanden die in gebruik zijn, functioneren trouwens ook prima als moestuin. Laatst liep ik langs een hoog kantoorgebouw. Op het dak tierde het groen welig. Houten bakken met groenteplanten, bamboepiramides en meerdere kassen gaven het grijze kantoorpand een natuurlijke en welhaast gezonde aanblik. Een dergelijk bedrijf stelt zijn werknemers een groentetuin ter beschikking. In ruil voor het ter hand nemen van de schoffel in de pauze, kunnen de werknemers tomaten, sla en wat dies meer zij oogsten. Voor op hun sneetje speltbrood. Wie wil er nu niet zo’n werkgever? Urban farming ten top, letterlijk. Een investering die zich terugbetaalt in gezonde (want én biologische groente én beweging) werknemers.

Voor de stadsbewoner die ook het genot van biologische groente wil ervaren, maar niet een dergelijke werkgever, noch ruimte of tijd voor een groentetuin heeft, is er het biologische groentepakket. Iedere week andere groente, veelal van plaatselijke kwekers, bijeengebracht in één tas. Je hoeft ‘m alleen elke week even op te halen, als je toch al op weg was naar de Appie. Je krijgt er nog recepten bij ook. En een overzicht van de inhoud van de tas, wel zo handig met al die vergeten onbekende groenten. Ik spreek uit ervaring (zie mijn blogpost over het wel en wee van de groentetas). Je hebt tassen van landelijke organisaties, maar ook plaatselijk komen er steeds meer mogelijkheden. Door urban farming zou dit wel eens in een stroomversnelling kunnen raken.

15 mei is de Dag van de Stadslandbouw. Een mooie gelegenheid om in je eigen stad de verschillende initiatieven te ontdekken, die er zijn op dit gebied. Mocht je nog niet overtuigd zijn, speltbrood met een plakje kaas en al dan niet zelfgekweekte biologische rettich schijnt erg lekker te zijn, vooral op je maatschappelijk verantwoorde steigerhouten tuinstoel!

Advertenties

2 gedachtes over “Champignons kweken in een leegstaand kantoorpand

  1. Jaaa leuk stuk! Ik eet zelf het liefste speltbrood omdat het gewoon echt beter valt. Normaal gesproken vind ik brood eten helemaal niet fijn. Ook leuk zijn nu die kweekpotjes die de HEMA in het assortiment heeft, trouwens! Voor iedereen zonder tuintje heel leuk om zo eigen kruiden, tomaten of aardbeien te kweken 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s