Het echte leven van de Scandinaviërs

Over Licht op het Noorden van Stine Jensen (2013)

Licht op het noorden kleinScandinavië is hot. Iedereen heeft wel een Ikea-meubel in zijn huis staan, Fins zilver is al tientallen jaren hip, Scandinavische (misdaad)literatuur is in steeds meer talen te lezen en de Deense en Zweedse misdaadseries zijn immens populair. De noordelijke landen staan synoniem voor duurzaamheid, emancipatie, puurheid, goede kwaliteit en natuurlijk natuurschoon.

Ikzelf heb in mijn jeugd meerdere malen op Zweedse meren gekanood, langs Noorse fjorden gewandeld en bewaar goede herinneren aan Helsinki. Na zeker 15 jaar niet meer op Scandinavische grond te hebben gestaan staat er deze zomer een vakantie naar Zweden op het programma. Om alvast een beetje in de sfeer te komen, nam ik vorige week uit de bibliotheek het nieuwe boek van Stine Jensen mee: Licht op het Noorden. De geboren Deense beschrijft hierin de noordelijke landen Noorwegen, Zweden, Denemarken en Finland vanuit een ander perspectief. Is het beeld dat er bestaat van Scandinavië wel terecht? Zijn de Scandinaviërs wel de gelukkigste mensen ter wereld?

Per land beschrijft Jensen een gemeengoed van dat specifieke land om daar vervolgens een ander beeld tegenover te zetten. Met behulp van anekdotes uit haar eigen leven (zo passeert haar Deense oma af en toe de revue), secundaire literatuur, maar ook interviews die zij deed voor de gelijknamige tv-serie schetst zij een dubbel beeld. De noordelijke landen zijn niet alleen maar een voorbeeld voor andere Europese landen. Met onderwerpen als de massamoord op Utøya, de rellen in een buitenwijk van Stockholm, het culturele kolonialisme ten opzichte van Groenland en het alcoholisme en sociaal isolement toont zij dat de medaille ook een keerzijde heeft.

Interessante materie met een groot aantal boekentips van voor mij bekende, maar ook zeker onbekende schrijvers. Als illustratie bij het vertelde bevat het boek een aantal foto’s. Ik kan me voorstellen dat de beelden van de gelijknamige serie die VPRO in oktober en november 2013 uitzond, het geheel verder afmaken. Via uitzendinggemist.nl is dit gelukkig nog mogelijk!

Dit boek telt mee voor de uitdaging Ik lees Nederlands! 2014

Een gedachte over “Het echte leven van de Scandinaviërs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s