Een leven in een dag

Over Dinsdag van Elvis Peeters (2012)

“Een teder portret van iemand die net zo goed je buurman kan zijn”

dinsdag kleinschrijft Knack Focus over Dinsdag van Elvis Peeters. Een goede beschrijving van dit boek, dat een inkijkje biedt in een dag uit het leven van een oude man die rustig zijn routine volgt, maar in gedachten bij zijn verleden is. Zoals dat gaat als je ouder wordt, je grijpt steeds meer terug naar wat geweest is. Zijn herinneringen laten hem niet los.

Af en aan wisselen verleden en heden elkaar af. Je voelt de zon van het heden schijnen op de zomerse straat met Café Le Duc. Op het terras een biertje en een afsluitende espresso: geen gekke manier om je ochtend af te sluiten. Daarna door naar het middageten, je ruikt de aardappelen, de groente en het stuk vlees. Het deed me denken aan mijn eigen opa, hoe hij om 12.00 uur zijn AVG-tje bereidde, nadat hij zijn ochtendroutine (weliswaar met minder bier) had afgerond. Knap als een schrijver met zo’n passage je eigen herinneringen kan triggeren.

Het op het eerste gezicht kalm kabbelende boek begint op een gegeven moment een verontrustend gevoel los te maken bij de lezer. Stukje bij beetje kom je meer te weten over het verleden van deze man. Twee grote liefdes die allebei overleden zijn, zijn zeer uiteenlopende banen, maar ook kleine diefstallen en tussen neus en lippen door wordt zijn rol – als puber – bij een groepsverkrachting beschreven . Naarmate het boek vordert neemt de geschiedenis een steeds prominentere plek in. Over zijn tijd in Congo, aanvankelijk avontuurlijk, wordt meer en meer duidelijk. In steeds langere passages worden de gruwelen in de voormalige Belgische kolonie en de rol van de – toen nog jonge – man daarin verteld.

Hoe schril is het contrast met de zonnige straat, de gekookte aardappelen en de overweging om wel of geen geraniums op te hangen. Het is allemaal onderdeel van één persoon. Hoe een op het oog doorsnee oude man een minder doorsnee verleden kan hebben. Het zet je aan het denken. Wat gaat er achter mensen schuil? Wat heeft je eigen bejaarde buurman eigenlijk gedaan in de decennia voor je hem kende?

Dit wrange randje, de herkenbare beschrijving van de dagelijkse routine en de toegankelijke stijl van Peeters vormen samen een boek dat je uit wilt lezen. Je wordt snel meegenomen in het verhaal. Je staat op met de man en blijft bij hem tot hij weer naar bed gaat. Als hij in bed ligt, trek je de deur achter je dicht. In verwondering en enigszins verontrust over het feit dat deze man net zo goed je buurman had kunnen zijn.

Dit boek telt mee voor de uitdaging Ik lees Nederlands! 2014

5 gedachtes over “Een leven in een dag

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s