Ouwe koeien

Koe-in-de-sloot klein
Afbeelding: pgplus.woelmuis.nl

‘Hou geen ouwe koeien in de sloot’ staat in een document te lezen. Het gaat om één van de gedragsregels voor een overleg. Naast standaardpunten als ´laat elkaar uitspreken´ en ´luister naar elkaar´ komt ook dit geheel nieuwe gezegde voorbij. Duidelijk gevalletje van klok en klepel?

Ik ga er even van uit dat de opsteller van de regels de bedoeling had om die ouwe koeien juist wel in de sloot te laten, zoals gangbaar is. Afgehandelde zaken hoeven niet nogmaals de revue te passeren. Of liever, geen reeds eerder bediscussieerde onderwerpen weer tot leven wekken, althans niet op dat moment. Logisch ook, het is natuurlijk een heel karwei om al die koeien uit die sloot te krijgen, meestal zijn het er nogal wat. Die oudere beesten zijn over het algemeen ook niet meer zo goed ter been, hebben een steuntje in de rug nodig. Ja, dat vereist wel wat inspanning. En als die dieren eenmaal op stoom zijn, berg je dan maar. Dus liever niet. Laat ze daar maar.

Of heeft de opsteller de klok horen luiden en weet hij heel goed waar de klepel te vinden is? Want wordt die sloot niet erg vol als al die bejaarde runderen daar rond blijven hangen? Een sloot is geen Suezkanaal. Teveel koeien en je sloot is gedempt. Wat moet je dan met de onvermijdelijke nieuwe lading ouwe koeien? Krijg dan je kalveren maar weer op het droge. Of in de put. Tenzij ze natuurlijk voortijdig verdronken zijn. Bijvoorbeeld in de doofpot. Ethisch gezien wellicht niet helemaal zuiver, maar het zou wel een paar problemen oplossen. Iets met doel en heilige middelen…

Advertenties

3 gedachtes over “Ouwe koeien

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s