What if …

Over Alles wat er was van Hanna Bervoets (2013)

Alles wat er wasDit boek past naadloos in het rijtje boeken, dat de wereld beschrijft na een ramp. Liefst in de nabije toekomst in de vorm van een natuurramp of een andersoortig onheil: een groep jongens strandt op een onbewoond eiland of – extremer nog – mensen worden allemaal blind of veranderen in een neushoorn. Van begin tot eind precies zo’n boek, dezelfde beklemmende sfeer. Een onderwerp dat mensen blijkbaar bezig houdt in deze tijd.

Alles wat er was vertelt over acht (en al snel zeven) mensen die na ‘de knal’ zichzelf in een schoolgebouw opgesloten zien. Ze dienen daar op bevel van de autoriteiten tot nader order te blijven, met ramen en deuren dicht. Welke ramp zich precies heeft voltrokken wordt niet duidelijk. Door de ogen van één van de zeven maak je mee hoe dat is, het leven na een ramp in een verlaten gebouw. Onderlinge verhoudingen veranderen en laten zien wat zo’n gebeurtenis met mensen kan doen.

Op het eerste gezicht lijkt het een warrig boek, maar in een goed leesbare stijl. Naarmate het boek vordert, begin je te snappen welke structuur de schrijfster aan het opzetten is. De brokjes informatie worden de lezer op een niet-chronologische wijze stukje voor stukje toegeworpen. Dit maakt dat je door wilt blijven lezen, je wilt de puzzel compleet krijgen.

Maar net zoals in die andere zogenaamde post-apocalyptische boeken wordt, naarmate het verhaal vordert, de chaos juist groter en de greep op de werkelijkheid steeds minder. Wat is echt en wat niet? En is dit realistisch? De lezer blijft met een hoop vragen zitten.

Maar die vragen, het verhaal, het zet je wel aan het denken. Net zoals Lord of the Flies, De stad der blinden, Rhinocéros en de talrijke (voornamelijk Amerikaanse) rampenfilms dat doen. Wat als dit nu eens werkelijkheid werd, in de nabije toekomst? Een boek in de ‘what if …-traditie’, vlot geschreven, maar voor mij niet de meest originele in zijn soort.

Dit boek telt mee voor de uitdaging Ik lees Nederlands! 2014

 

Een gedachte over “What if …

  1. Pingback: Almere als dystopie | Door Suzanne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s