Even bier halen

Ze zagen er eigenlijk heel eenvoudig uit. Bruin glas, een ranke gestalte en een kleurige kroonkurk. Het witte plastic tasje waar ze half uitstaken, deed hun imago weinig goed. Ook het tijdstip – een doordeweekse ochtend – en de plek – dat kleine tafeltje bij het raam tussen twee zitjes in, in de trein – oogstten geen bewonderende blikken. Ook ik had, na een vluchtige blik op de drie flesjes, besloten dat het boek op mijn e-reader een stuk interessanter was.

Totdat hij begon te vertellen. Zo enthousiast was hij, een grote glimlach op zijn gezicht. Dat hij trotse eigenaar was geworden van deze bijzondere flesjes. Helemaal naar de Belgisch-Franse grens was hij gereden, op de afgesproken dag. Daar had hij lang in de rij gestaan om uiteindelijk te krijgen waar hij zich al weken op verheugd had.

Het was allemaal begonnen met een tip, daarna een website en uiteindelijk dat telefoontje. De hele ochtend had hij aan de lijn gehangen om ze te pakken te krijgen. Dat de doorzetter wint, had hij bewezen toen hij uiteindelijk zijn bestelling en kenteken door mocht geven. Hoewel hij nu weer 60 dagen moest wachten, alvorens hij weer telefonisch contact op kon nemen, had dit geenszins invloed op zijn humeur. Hij had zijn voorraad binnen.

Te gebruiken bij bijzondere gelegenheden, dat wel. Ze staan niet voor niets bovenaan verschillende internationale lijsten, vertelde hij. Niet iets om zomaar gedachteloos te consumeren. En het draagt zeker bij aan de bierbeleving, dat je naar een abdij in het buitenland moet om het goudgele vocht uit handen van hardwerkende monniken te mogen ontvangen.

“En daar heb je zeker ook wel iets voor neer moeten tellen?”, vroeg ik, geïnteresseerd geraakt. “Als je het via eBay koopt, ja, dan betaal je zo 30 Euro per flesje. Als je er een ritje voor over hebt, is het niet veel duurder dan het bier in de plaatselijke Appie. En je hoort er natuurlijk bij, hè. Bij de exclusieve club van drinkers van Westvleterens bier.”

Hoewel ik geen bierdrinker ben, maakte dit verhaal mij wel heel nieuwsgierig. Jou ook? Kijk dan eens op deze site.

Een gedachte over “Even bier halen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s