De ‘vergeten’ schilder

Bloeiende fruitbomen
Bloeiende fruitbomen (www.galeries.nl)

Om bekendheid te verwerven bij het grote publiek is televisie het medium bij uitstek. Denk alleen al aan de zangers die voortgekomen zijn uit talentenjachten als X-factor, The Voice of Holland of de Soundmixshow. Veelal jonge talenten vertonen hun kunsten voor een al dan niet kritische jury. Voor enkelen is hierna een carrière weggelegd in de spotlight.

Dat een televisieprogramma ook de ommekeer kan betekenen voor een schilder komt wellicht minder vaak voor. En het betrof hier niet eens een levende kunstenaar. In 2003 krijgt één van de experts van Tussen Kunst en Kitsch een kubistisch werk onder ogen van een ‘vergeten’ schilder. De eigenaar van het werk wordt verwezen naar Museum Flehite in Amersfoort. Dit museum start een onderzoek naar de schilder in kwestie Albert Fiks (1908 – 1945). Van het een komt het ander. Sinds de ontdekking op televisie zijn er al diverse tentoonstellingen geweest van het werk van Fiks.

Vaas met anemonen
Vaas met anemonen (www.artfact.com)

Zo ook vandaag. Dankzij een tv-programma konden wij vanmiddag in Museum Flehite enkele werken van Albert Fiks bewonderen. Als je langs de bloeiende fruitbomen loopt of de vaas met anemonen bekijkt, is het slechts één van de schilderijen in een tentoonstelling. Je hebt  geen idee van het verhaal erachter.

Hoe de schilder, nauwelijks bekomen van een oorlog, een klein wondje oploopt tijdens het schilderen en enkele dagen later aan bloedvergiftiging overlijdt, 37 jaar oud. Hoe zijn schilderijen in de vergetelheid raken in de jaren hierna. Tot dat moment, 60 jaar later. Vele duizenden kijkers aanschouwen voor het eerst in decennia het werk van een onbekende schilder. Nog eens 10 jaar later prijkt zijn werk voorop de brochure van de tentoonstelling Amersfoorts Palet en lokt bezoekers naar het Amersfoortse museum.

Het zet je wel aan het denken over de verhalen achter de andere werken, in andere tentoonstellingen, in andere musea …

Amersfoorts Palet

De tentoonstelling Amersfoorts Palet is nog tot en met 19 januari 2014 te bekijken in Museum Flehite.

2 gedachtes over “De ‘vergeten’ schilder

  1. Ja, zo zit overal een verhaal achter hè.
    Ik hoop dan maar dat deze overleden schilder op de een of andere manier toch meekrijgt dat hij nu beroemd is. Anders is het helemaal zo treurig..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s