Het noordelijk gevoel van een insulafiel

Over Zilverig licht: het noordelijk gevoel 2 van Gerrit Jan Zwier (2005)

Zilverig lichtDe noordelijke streken van Europa zijn onherbergzaam en voedingsbodem voor allerhande legenden, schilderijen en boeken. Gerrit Jan Zwier beschrijft in Zilverig licht een aantal van deze noordelijke gebieden. Zo doet hij Noord-Noorwegen aan, treedt op de Lofoten in de voetsporen van de Noorse trollentekenaar Theodor Kittelsen, maakt een cruise langs Spitsbergen, is reisleider op IJsland en vertoeft op die plek in Donegal, noordelijk Ierland, waar de prins der dichters Adriaan Roland Holst ook ooit eens gewandeld heeft.

Hoewel een mediterraan terrasje in de zon ook niet onaardig klinkt, beginnen deze noordelijke streken mij, naarmate het boek vordert, steeds meer te trekken. Ik zie mezelf al lange wandelingen maken, haren verwaaid, diverse onbekende vogels spottend en af en toe stilstaand om een mooie natuurlijke compositie vast te leggen op de gevoelige plaat. Maar dan aan het einde van zo’n middag wel opwarmen bij een open haard, liefst met een kopje thee of cappuccino. Dat dan weer wel.

Met dit boek met noordelijke reisverhalen als inspiratiebron kun je als lezer de druilerige Nederlandse winter even achter je laten om alvast plannen te maken voor een zomervakantie in Scandinavië of het mythische Ierland. Zelfverklaard insulafiel (eilandgek) Gerrit Jan Zwier weet het in ieder geval aantrekkelijk te vertellen.

Dit boek telt mee voor de uitdaging Ik lees Nederlands! 2014

11 gedachtes over “Het noordelijk gevoel van een insulafiel

  1. Hmmm, misschien een boek om eens te gaan lezen. Ik woon namelijk in het mythische Ierland 🙂 maar dan wel in het zuidwesten, in het graafschap Limerick. Ik zou in Donegal niet willen wonen. De noordelijke landen spreken mij ook wel aan, mede vanwege de mythologie en de muziek van componisten als Evard Grieg maar ook bands als Sigur Rós. Mocht je wat foto’s van Ierland willen zien dan kun je eventueel hier terecht. https://www.facebook.com/media/set/?set=a.238984916131896.65597.156655874364801

      1. Donegal is te noordelijk, te afgelegen en met meer regen dan waar ik nu woon. Nu woon ik op een half uur rijden van de stad Limerick, een uur rijden van de stad Cork en twee uur rijden van Dublin af. Het mooie gebied rondom Killarney is maar een uur rijden en County Clare met de Cliffs of Moher is ook ongeveer een uur van mij vandaan. Naar Galway is het ook niet meer zo lang rijden met gedeeltelijk snelweg.

  2. Pingback: Onherbergzame streken | Door Suzanne

  3. Pingback: Eilandboeken – Door Suzanne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s