De tuinman en de herinnering

Over De tuin van de avondnevel (The garden of evening mists) van Tan Twan Eng (2012)

de-tuin-van-de-avondnevel-tan-twan-engNa Swimming Home en The Luminaries is dit de derde Man Booker Prize genomineerde op een rij, die ik lees. Na de warmte van Zuid-Frankrijk, de kou en regen van Nieuw-Zeeland ditmaal weer de warmte, van Maleisië. Tegen de achtergrond van de Japanse bezetting tijdens de tweede wereldoorlog en de hierop volgende onafhankelijkheidsstrijd van Maleisië (of eigenlijk Malaya) onder het Britse bestuur, vertelt de schrijver een welhaast betoverend verhaal.

De roman heeft wat weg van een sprookje. Met de beginzin

Op een berg boven de wolken woonde eens een man die de hovenier van de Japanse keizer was geweest.

wordt de lezer een verhaal in getrokken waar dreiging, gruwelijkheden en mysterieuze personen, maar ook uitgebreide beschrijvingen van het landschap en oosterse gebruiken een wezenlijk onderdeel van uitmaken.

Hoofdpersoon Teoh Yun Ling neemt je mee op een reis door heden en verleden, langs wrede en wonderschone taferelen. Herinneren en vergeten strijden om de hoofdrol in dit boek. Aan het einde van de reis gekomen lijkt de strijd onbeslist te zijn. Hoewel de vragen die je als lezer hebt, niet allemaal beantwoord worden, word je wel deelgenoot van onverwachte wendingen, prijsgegeven door het geheugen. Herinnering en Vergeten zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

De sfeer van dreiging en mysterie in een overzeese kolonie deed me denken aan boeken over Nederlands-Indië, zoals De stille kracht van Louis Couperus (1900) en Het lied en de waarheid van Helga Ruebsamen (1997). Boeken waar ik een bijzondere voorliefde voor heb opgevat. De tuin van de avondnevel past heel goed in deze categorie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s