Een beer in het zwembad

over Swimming Home van Deborah Levy (2012)

Swimming HomeMan Booker Prize boeken leveren vaak interessante leesuurtjes op. Zo stond op de shortlist van 2012 het boek Swimming Home (Terug naar huis in het Nederlands) van Deborah Levy. Het lijkt het ideale boek voor de wintermaanden: twee bevriende echtparen met puberdochter op vakantie in een villa in het zomerse Zuid-Frankrijk, inclusief zwembad. Een boek om lekker bij weg te dromen naar warmere oorden terwijl de regen tegen de ramen slaat. De eerste pagina’s echter geven de lezer al een waarschuwing: stel je verwachtingen maar bij!

Zeker, de te verwachten vakantie-ingrediënten zijn aanwezig. Terrasjes, vakantieliefde, strand, een bezoek aan een Frans stadje, maar er borrelt wat. De lezer kan er in het begin nog niet de vinger op leggen, maar als de vrienden op de eerste dag van hun vakantie denken een lijk in hun zwembad aan te treffen, weet je, dit is niet een op zichzelf staand incident. Die beer, zoals men ‘het lijk’ nog half grappend noemt, komt terug.

Vanuit de gezichtspunten van de verschillende personages in het boek word je meegevoerd in een wereld waar niets is wat het lijkt. Aanvankelijk lijkt ‘het lijk’ Kitty Finch eruit te springen. De excentrieke botanicus wordt beschreven als

Standing next to Kitty Finch was like being near a cork that just popped out of a bottle. The first pop when gasses seem to escape and everything is sprinkled for one second with something intoxicating.

In de rest van het boek lijkt dat ‘iets’ zich uit te breiden en geen enkel personage ontkomt eraan. Stuk voor stuk dragen ze geheimen met zich mee en hebben ze zo hun eigen beweegredenen voor wat zij doen.

Het dunne boekje ademt een unheimische sfeer uit die de lezer in een verhaal trekt vol geheimen, onderlinge spanningen en toenaderingen, over hoe het in een stralende zon ook altijd kan regenen, over onzichtbare mensen en beren in het zwembad.

5 gedachtes over “Een beer in het zwembad

  1. Pingback: De tuinman en de herinnering | Door Suzanne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s