De Sinterklaasstorm of de avonturen van een treinreiziger

Trein
Afbeelding: erikbusstra.nl

We dachten allemaal dat het wel mee zou vallen, ik, de werkende mensen in Nederland, de NS. Zolang je je niet op een waddeneiland of ergens aan de Noordzeekust bevindt, kun je rustig doorgaan met je dagelijkse leven … dachten we.

Sint Nicolaas indachtig kwamen we de dag door met de nodige pepernoten, chocoladeletters, speculaaspoppen en wat dies meer zij. Aan het begin van de middag begonnen de eersten hun spullen te pakken. Al snel gevolgd door anderen. De eerste stormberichten begonnen door te sijpelen: treinverkeer in het noorden plat, golven van 12 meter hoog, leerlingen eerder naar huis gestuurd. Voorzichtig aan won het vooruitzicht van een nacht in een stationshal het van de wil om toch nog even die memo af te maken.

Die stationshal bleek uitzonderlijk druk op het vroege middaguur, maar mijn trein leek op hetzelfde tijdstip en van hetzelfde perron als altijd te vertrekken. Met op de achtergrond het een na het andere omroepbericht over treinen die niet konden rijden, maakte ik me op voor de reis huiswaarts. Na een tijd wachten op een angstvallig snel voller wordend perron kwam alles in een stroomversnelling.

De trein die aan komt rijden, blijkt een hele andere bestemming te hebben. Dit merken we als massa pas als de helft van ons al in de trein gedrongen is. Weer naar buiten stromend verwijst een omroepbericht ons naar een ander perron, alwaar echter geen trein, noch een bekend eindstation op de langzaam heen en weer wiegende elektronische borden met vertrektijden te lezen is. De omroepdame belooft ons wederom een ander perron. Ditmaal met een lege trein die een paar minuten later niet kan vertrekken omdat de deuren bij het dichtgaan, stuiten op mensen die zich vastklampen aan dit langverwachte vervoersmiddel naar huis, maar alleen de treeplanken nog als plek vonden.

Of er mensen ledematen hebben moeten missen, weet ik niet, maar de trein vertrok. Onderweg trotseerden we spoorwegstoringen, ‘een mogelijk obstakel’ bij Putten en andere onduidelijke treinvertragende factoren. Het was een echt ouderwets avontuur met de nodige actie, dreigende massa’s, misleidingstechnieken, spanning en niet te vergeten de gierende storm, die zorgde voor de sfeerverhogende achtergrondmuziek.

Advertenties

8 gedachtes over “De Sinterklaasstorm of de avonturen van een treinreiziger

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s