De apocalyptische kikker

Ik kwam ‘m tegen in een boek gisteren, die kikker, als naam van een café, ergens in Spanje. Het trekt, zo’n naam. Wat is het voor kikker en wie noemt zijn café naar een amfibie?

Op zich, In den groene kikker zou ik me nog eventueel kunnen voorstellen, met zo’n middeleeuws uithangbord, zachtjes wiegend in de wind, in een verlaten straat met van die keitjes, vochtig van de mist. De apocalyptische variant echter roept toch de nodige vragen op. Zegt het wat over het interieur of de eigenaar of over een Bijbelse sekte van biologen die daar elke avond samenkomt?

Volgens het bewuste boek bestaat de kikker wel degelijk. Het is

een heel zeldzame soort kikker, die in de moerassen van Australië leefde. Ze waren van een intense kleur geel met bleekblauw en ook wat rode vlekjes, die van vorm en grootte konden veranderen, afhankelijk van of de kikkers blij of verdrietig waren. *

De apocalyptische toevoeging kwam, zo wordt uitgelegd, van de onderzoekers die de kikkers vonden. Zij zochten eigenlijk bewijzen die het einde van de wereld bevestigden, zoals dat was voorspeld door Australische Aboriginals en kwamen toen die kikker tegen. Die zit nu de rest van zijn leven vast aan die enigszins opvallende naam. Ik moet toegeven, het verhaal klinkt wat surrealistisch. Hoewel, de kameleon zou als dier, vóór zijn ontdekking, ook naar het land der fabelen verbannen zijn.

Dat was gisteren. Nieuwsgierigheid won het vandaag toch van de scepsis. Resultaat? Google toont veel kikkers, weinig cafés, maar nergens verwijzingen naar een amfibieachtig einde van de wereld. De fantasie van de romanschrijfster heeft goede zaken gedaan.

Desalniettemin, mocht ik toch onverhoopt De apocalyptische kikker tegenkomen, ergens in een klein Spaans dorpje, dan ga ik zeker even naar binnen. Dat geldt overigens voor meer ‘literaire’ cafés, zo ben ik in Franse steden ook extra alert op het Café van de verloren jeugd.

* Uit Gele dagen van Laia Fàbregas (2013)

Gele dagen

4 gedachtes over “De apocalyptische kikker

  1. Pingback: Indrapoera in Den Haag – Door Suzanne

  2. Pingback: Seringenwijn – Door Suzanne

  3. Pingback: Zwienden en sporken – Door Suzanne

  4. Pingback: Eilandboeken – Door Suzanne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s