Naar de haaien

stierhaai
Afbeelding: http://nl.wikipedia.org/wiki/Stierhaai

Tijdens de kerstvakantie van 2010 werd Australië opgeschrikt door de cycloon Tasha. De tropische tornado veroorzaakte o.a. grote overstromingen. Een nieuwsbericht op internet leidde tot de volgende overdenking:

La Niña doet weer goede zaken dit jaar. Samen met cycloon Tasha verandert zij grote delen van Queensland, Australië in grote binnenzeeën, inclusief bijbehorend flora en fauna. In dorpen, kilometers landinwaarts, zwemmen de stierhaaien door de straten. “Verandering van spijs doet eten”, zal het beest gedacht hebben, toen hij de pezige surfer inruilde voor een heerlijk maaltje boodschappende huisvrouw. ‘The Big Wet’ zet het Australische leven op zijn kop. Ook Queenslands hoofdstad moet er aan geloven. Brisbane verzinkt langzaam in een niet aflatende zondvloed.

Bij mij komt, bij het lezen van dergelijk nieuws, meteen een aantal beelden van deze haaisoort omhoog borrelen. Ik stel me een breedgeschouderde haai voor, grof behaard, ring door de neus en uiteraard hoornachtige uitsteeksels op zijn kop. Zijn vinnen zijn zo gevormd dat hij ermee over de grond kan schrapen terwijl hij een snuivend geluid voortbrengt. Dergelijke haaien zijn gefixeerd op de kleur rood en reageren dan ook erg agressief als er met een rode lap voor hun ogen gewapperd wordt.

Maar nee, niets van dit alles. Wikipedia toont ons een haai-haai, een dertien in een dozijn haai waar geen enkel stierkenmerk aan te bespeuren valt. Neem dan de hamerhaai. Dat beest doet zijn naam in ieder geval nog eer aan. Eén blik is genoeg om de oorsprong van zijn naam te achterhalen. Een dergelijk dier spreekt tot de verbeelding en wordt dan ook in diverse films ingezet. Vorige week zag ik hem nog in Pirates of the Carribean door het beeld cirkelen. Iets dat met de stierhaai wel nooit zal gebeuren. Het klonk zo mooi, maar is een grote teleurstelling gebleken.

Wel schijnt hij regelmatig betrokken te zijn bij aanvallen op mensen, soms met dodelijke afloop. Dat is dan tenminste nog iets.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s